Zelf aan de slag in Madurodam

ANA VAN ES

AMSTERDAM - Kijken met de handen op de rug, dat is er straks niet meer bij in Madurodam. Vanaf volgend jaar kunnen bezoekers in een bootje de Tweede Maasvlakte uitbaggeren, zelf de Oosterscheldekering bedienen, of rondsjouwen met kaas uit Alkmaar.

Madurodam ondergaat ter ere van zijn 60ste verjaardag een ingrijpende renovatie. Het miniatuurpark in Den Haag sluit in november voor vijf maanden zijn deuren, wordt bijna geheel afgegraven en vervolgens opnieuw opgebouwd. Compleet met een nieuwe indeling, nieuwe beplanting en behalve het op schaal 1:25 nagebouwde stadje dertig doe-attracties.

Bovendien wil het van oudsher nostalgische familiepark aanhaken bij moderne technologische ontwikkelingen. Bezoekers lezen informatie over de maquettes die ze bekijken voortaan niet meer uit een folder, maar op een groot scherm. Of gewoon via hun smartphone.

De verbouwing, die wordt bekostigd met een lening van 8 miljoen euro, is een laatste redmiddel. Madurodam, in 1952 aangelegd ter nagedachtenis aan verzetsheld George Maduro, heeft moeite om moderne dagjesmensen te trekken. Tien jaar geleden trok het park jaarlijks een miljoen bezoekers. Nu zijn dat er 600 duizend. Om rendabel te blijven, moeten dat er 730 duizend worden.

'Een dagje uit is tegenwoordig actief genieten', zegt directeur Joris van Dijk. Madurodam is nu vooral ingericht als miniatuurmuseum, inspelend op de wensen van schoolkinderen in de jaren vijftig. 'Die hadden niet meer gezien dan hun eigen straat', zegt Van Dijk. 'Hier zagen ze voor het eerst een vliegtuig.' De jeugd van tegenwoordig wil zelf aan de slag.

Ook in het vernieuwde Madurodam blijft ruimte voor nostalgie. Het miniatuurstadje wil zich onderscheiden van gewone attractieparken door te laten zien wat uniek is voor Nederland. 'Mensen komen hier omdat Madurodam een goed gevoel geeft over wat Nederland presteert', aldus Van Dijk.

Een van deze monumentjes van nationale trots is de nieuwe tentoonstelling 'Nederland als inspiratiebron voor de wereld'. Via doorkijkjes in een wereldbol kunnen bezoekers de internationale verrichtingen van ons land bewonderen. Ook 'water' ontbreekt niet als thema, compleet met een nagebouwde stormvloedkering en een nagebouwd Kinderdijk.

De historische huisjes die van oudsher handelsmerk zijn van het park, blijven. 'Die zijn heel mooi, en daar willen we niet te veel aankomen.' Een aantal winkelstraten verdwijnt, net als de maquette van Diergaarde Blijdorp. 'Een dierentuin is nu eenmaal niet uniek voor Nederland', aldus Van Dijk.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden