nieuws

Zelensky dankt Britten voor hun steun, hopend op de spoedige komst van gevechtsvliegtuigen

Tijdens een historische toespraak in Londen heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky de Britten woensdag bedankt voor hun steun bij de strijd van Oekraïne tegen de Russische agressie. ‘De wereld heeft jouw leiderschap nodig, Groot-Brittannië’, zei Zelensky. ‘Net zoals de wereld Oekraïense dapperheid nodig heeft.’

Patrick van IJzendoorn
President Zelensky en premier Sunak woensdag op 10 Downing Street, de ambtswoning van de Britse premier.  Beeld AFP
President Zelensky en premier Sunak woensdag op 10 Downing Street, de ambtswoning van de Britse premier.Beeld AFP

Tegenover meer dan duizend leden van het Britse Lager- en Hogerhuis memoreerde de president dat Groot-Brittannië Oekraïne reeds hielp toen de rest van de wereld nog in shock verkeerde over de Russische inval, deze maand een jaar geleden.

Na zijn bezoek aan Washington in de week voor Kerst is dit het eerste bezoek van Zelensky aan een Europese hoofdstad. De belegerde president, zoals altijd gekleed in zijn militaire kledij, werd op luchthaven Stansted begroet door de Britse premier Rishi Sunak. Vanuit Londen vloog hij woensdagavond naar Parijs voor een gesprek met Emmanuel Macron en Olaf Scholz. Donderdag ontmoet hij de EU-leiders in Brussel, een bezoek dat maandag reeds was uitgelekt dankzij een europarlementariër.

Geen toeval

Dat Londen de eerste Europese bestemming is van Zelensky, berust niet op toeval. Al sinds 2014, na de Russische annexatie van De Krim, geven de Britten militaire hulp aan de Oekraïne, door soldaten op te leiden. Met oud-premier Boris Johnson heeft Zelensky een bijzondere band.

Centraal tijdens Zelensky’s bezoek – dat om veiligheidsredenen tot op het laatste moment geheim was gehouden – stond zijn toespraak in Westminster Hall. De eer om in deze middeleeuwse hal te mogen spreken is voor maar weinig wereldleiders weggelegd. De laatste buitenlandse spreker hier was in 2012 de Birmese politicus en Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi.

Vorig jaar had Zelensky de Britse parlementariërs reeds vanuit Kyiv middels een videoverbinding toegesproken. Nu hadden zij de kans hem persoonlijk de ontvangst van een popster te geven.

De president sprak over zijn eerdere bezoek aan Londen, in oktober 2020. Indertijd dronk Zelensky thee met de net gekozen Lagerhuisvoorzitter Lindsay Hoyle en mocht hij bij een excursie in de War Rooms plaatsnemen in de stoel waarin Winston Churchill zat tijdens de Tweede Wereldoorlog. ‘Destijds voelde ik iets, maar nu pas weet ik wat’, zo keek hij daarop terug.

Namens de Oekraïense soldaten en hun ouders bedankte Zelensky tijdens zijn half uur durende redevoering de Britten voor hun steun, bijvoorbeeld bij het opleiden van gevechtspiloten.

Gevechtsvliegtuigen

Maar de president was niet alleen naar Londen gekomen om zijn dank uit te spreken. Hij hoopt op de spoedige komst van gevechtsvliegtuigen en hoopt dat andere landen dat voorbeeld zullen navolgen als de Britten daar eenmaal mee starten.

Om zijn punt te maken gaf hij Hoyle een helm van een Oekraïense gevechtspiloot, waar de woorden ‘Wij hebben vrijheid, geef ons de vleugels deze te beschermen’ op waren geschreven. ‘In Groot-Brittannië is de koning een jachtpiloot’, zo charmeerde Zelensky zijn gehoor op flamboyante wijze. ‘In het Oekraïne van nu is elke jachtpiloot een koning.’

Met deze gedachte in het achterhoofd ging Zelensky vervolgens op de thee bij koning Charles in Buckingham Palace.

Lagerhuisvoorzitter Lindsay Hoyle toont de pilotenhelm die hij van president Zelensky kreeg overhandigd. Beeld AFP
Lagerhuisvoorzitter Lindsay Hoyle toont de pilotenhelm die hij van president Zelensky kreeg overhandigd.Beeld AFP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden