Zeldzame vleermuizen bedreigen hardcorefestival

Het belooft een heftig feestje te worden aanstaande zaterdag op de voormalige militaire vliegbasis Twente bij Enschede. Airforce Festival: een dag lang uit je dak gaan op knallende hardcore beats in een oorlogsdecor van vliegtuighangars, bunkers en een landingsbaan. Dat wil zeggen: als een stel zeldzame vleermuizen geen roet in het eten gooit.

Beeld epa

De voorbereidingen voor Airforce zijn al maanden in volle gang. Op het programma staan meer dan honderd artiesten, er worden tienduizend bezoekers verwacht uit heel Europa. Deze laatste dagen wordt hard gewerkt aan het opbouwen van het decor.

Maar als het aan de stichting Landschap Overijssel ligt gaat het feest niet door. Reden: het festival verstoort het leefgebied van beschermde dieren in de omgeving, waaronder zeldzame vleermuissoorten zoals de vale vleermuis, Bechsteins vleermuis en de franjestaartvleermuis.

De stichting vecht donderdag voor de rechter de vergunning aan die de gemeente Enschede heeft verleend aan het evenement. Volgens advocate Isandra Dunhof-Lampe heeft de gemeente geen goed onderzoek gedaan naar verstoring van natuurwaarden. 'We praten hier wel over een hardcorefestival. Niet zomaar een feestje.'

Op Vliegbasis Twente waren tot 2008 F-16's gestationeerd. Een deel van de oude basis wordt teruggegeven aan de natuur. De rest is in gebruik voor bedrijven en evenementen. Airforce is het eerste grote evenement dat wordt georganiseerd op de voormalige basis.

Zeldzame diersoorten en oorlogsvliegtuigen, dat klinkt tegenstrijdig. Maar juist omdat het militair gebied was, heeft de natuur in de omgeving zich goed kunnen ontwikkelen, zegt Maarten Witteveen van Landschap Overijssel.

'Vleermuisvriendelijke verlichting

'Rond het vliegveld is geen infrastructuur, er zijn geen woningen, geen industrie.' De Lonnekerberg, een van de aangrenzende natuurgebieden, wemelt van zeldzame planten en unieke diersoorten. Dat wordt volgens Witteveen nu 'verkwanseld en versjacherd'. 'De verhouding economie en ecologie is zoek'.

Dat is niet zo, zegt Anke Olthuis, teamleider vergunningen van de gemeente Enschede. Volgens haar is er een gedegen onderzoek gedaan door een gerenommeerd bureau. Dat concludeerde dat dieren geen overlast ondervinden van het festival. Bovendien moet de organisator aan extra eisen voldoen zoals 'vleermuisvriendelijke verlichting'. Het festival duurt van 12 tot 12 en aangezien vleermuizen alleen in het donker actief zijn is de overlast tot een paar uur beperkt.

Eric van Oosterbaan van Absolutely Fresh, het Twentse evenementbureau dat het festival organiseert, wordt er niet blij van. 'Wij snappen de zorgen. Maar wij denken dat we zorgvuldig hebben gehandeld.' Het niet doorgaan van het festival op het laatste moment zou een strop zijn: alle artiesten zijn al gecontracteerd, hotels zijn geboekt, pendelbussen staan klaar. 'Wij zijn hier al een jaar mee bezig. Het zou een aderlating zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden