Zeldzame boeken aan lunches overhouden

Wat houdt de literaire wereld in het buitenland bezig? Onze correspondenten houden het bij. Deze week Sarah Venema over oud-politicus Marcello dell'Utri die zeldzame boeken aan lunches overhield.

Sarah Venema
Oud-politicus Marcello dell'Utri hield zeldzame boeken aan lunches over Beeld epa
Oud-politicus Marcello dell'Utri hield zeldzame boeken aan lunches overBeeld epa

Voor een liefhebber van antieke boeken kan het handig zijn een bibliotheek- directeur als vriend te hebben. Marcello dell'Utri - oud-politicus en rechterhand van Silvio Berlusconi - had het goed voor zichzelf geregeld. Toen een paar jaar geleden de directeur van de eeuwenoude Girolamini-bibliotheek in Napels werd gearresteerd, stonden op de planken van Dell'Utri zeldzame edities van Tomasso d'Aquino, Thomas More en Giambattista Vico. Dat ze uit de bieb kwamen wist hij niet, zei de Siciliaan, die intussen in een andere zaak voor maffiabanden is veroordeeld. Nu de Italiaanse senaat toestemming heeft gegeven de telefoongesprekken van de oud-politicus te gebruiken in de rechtszaal, dreigt hij er weer een celstraf bij te krijgen.

'Ik ruil twee eerste edities van Vico, als u ze nog niet heeft, voor twee lunchuitnodigingen', zei de directeur van de Girolamini-bibliotheek in een van de afgeluisterde telefoongesprekken die de rechter zal beoordelen. 'Ook drie keer nodig ik je uit', antwoordde boekliefhebber Dell'Utri.

Slechts drie dagen na zijn aantreden als directeur in juni 2011 liet Marino Massimo de Caro zijn handlanger, een priester, het alarm van de in 1586 geopende bibliotheek uitschakelen. In de elf maanden daarna verdwenen duizenden zeldzame edities uit de boekenkasten. Ze werden teruggevonden in de opslagruimte van De Caro en in het magazijn van een antiekhandelaar in Duitsland. Hoeveel boeken precies verdwenen waren, kon niemand zeggen. De administratie van de bibliotheek was vernietigd. Zelf gaf de directeur tijdens het proces, waarbij hij tot 7 jaar huisarrest werd veroordeeld, toe dat hij de boeken verkocht. Hij verwisselde de eerste editie van Galileo Galilei's Siderius Nuncius voor een namaak en liet nog een namaak verkopen tijdens een veiling.

Voor de Italianen is het geen raadsel hoe deze boekendief - zonder literaire achtergrond, maar met politieke vrienden - kon worden aangesteld als beschermheer van duizenden kostbare stukken cultureel erfgoed. Voor zijn aanstelling was De Caro adviseur van een minister uit het kabinet van Dell'Utri's goede vriend Silvio Berlusconi. Dell'Utri heeft alle kostbare boeken moeten teruggeven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden