Zeldzaamheid: ervaren ambassadeur China weg om 'liefdesrelatie'

Het komt zelden voor dat het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat een ervaren Nederlandse ambassadeur wegens een klacht op non-actief is gesteld. Zolang die klacht wordt onderzocht, zo verklaarde het ministerie maandag, moet de 58-jarige Ron Keller, ambassadeur in China en Mongolië, in Nederland blijven. 'Zorgvuldige afhandeling van de klacht vraagt dat Buitenlandse Zaken op dit moment geen verdere mededelingen kan doen over het onderzoek', schrijft het ministerie.

Ron Keller als ambassadeur van Turkije, tijdens een bezoek van minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne PloumenBeeld anp

De Telegraaf berichtte maandag als eerste over het terughalen van Keller, amper negen maanden in functie. Hij zou een liefdesrelatie hebben aangeknoopt met een ambassademedewerkster. Dat gegeven alleen kan al reden zijn voor een vermaning: zoals bij de meeste hiërarchische organisaties geldt dat leidinggevenden geen al dan niet buitenechtelijke relaties behoren aan te knopen met ondergeschikten.

In dit geval is er meer aan de hand, want de vrouw in kwestie is een Chinees personeelslid van de ambassade. In China geldt dat zulke 'toegevoegde' werknemers niet in dienst zijn van de ambassade of het Koninkrijk der Nederlanden, maar van een Chinese staatsorganisatie. De Chinese staat betaalt het salaris van de ontvanger van de vermeende affecties van de Nederlandse ambassadeur. Daarmee kan Keller chantabel zijn.

De Honingpot

Onbekend is of de Chinese ambassademedewerkster door het staatsbedrijf is gedetacheerd, of dat ze is aangenomen, waarna ze in dienst heeft moeten treden bij dit Chinese Diplomatieke Service Bureau, DSB. Ook is niet bekend wie de klacht heeft ingediend die Buitenlandse Zaken in Nederland nu onderzoekt en wat die precies behelst.

Naar verluidt hanteert de zeer ervaren diplomaat - eerder was hij ambassadeur in achtereenvolgens Oekraïne, Rusland en Turkije - een felle, informele, kortom wat ondiplomatieke stijl. Kort na aankomst in Peking ventileerde Keller stevige opvattingen in de richting van de Chinese machthebbers over mensenrechten, politiek en luchtverontreiniging. Zijn voorgangers kozen eerder een voorzichtige benadering.

Gedurende zijn diplomatieke carrière moet Keller regelmatig zijn gewaarschuwd voor De Honingpot - de diplomatieke term voor spionage vermomd als seksrelatie. In een bericht over de Nederlandse ambassadeur stelt de BBC dat buitenlandse diplomaten die in China worden gestationeerd vooraf vaak het advies krijgen geen relaties aan te knopen met Chinese personeelsleden. Het risico bestaat dat dit agenten van de Chinese overheid zijn.

Ron Keller in Istanbul in 2014.Beeld anp

Spionagerisico

In Nederland waarschuwt de AIVD ruim tien jaar voor veelvormige spionage van Chinese (en Russische) zijde. Of het spionagerisico onderwerp is van het onderzoek wil Buitenlandse Zaken niet zeggen.

Dat het departement een topdiplomaat terughaalt omwille van een klacht is voor zover bekend de laatste decennia niet voorgekomen. Dat bovendien de naam van de ambassadeur bekend is, wordt door kenners van het diplomatieke verkeer als grote reputatieschade voor Keller gekenschetst. Volgens De Telegraaf is het al met al uitgesloten dat Keller terugkeert naar de Nederlandse ambassade in China, een van de belangrijkste posten van Buitenlandse Zaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden