Zeldzaam handgeschreven gedicht Anne Frank geveild

Een handgeschreven gedicht van Anne Frank wordt woensdag bij veilinghuis Bubb Kuyper in Haarlem geveild. De schrijfster van het wereldberoemde dagboek schreef het versje enkele maanden voordat ze met haar familie voor de nazi's zou onderduiken in het Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam.

null Beeld afp
Beeld afp

Acht regels telt het gedicht dat Anne Frank op 28 maart 1942 met zwarte inkt schreef op een - inmiddels vergeelde - pagina van een poëziealbum. Het is opgedragen aan 'Cri Cri', Christiane van Maarsen, de oudere zus van Anne Franks beste vriendin Jacqueline van Maarsen.

Hebt ge uw werk niet goed gedaan,
kostbare tijd verloren,
grijp opnieuw de arbeid aan,
beter dan te voren.
Hebben anderen u gelaakt,
wat ge hadt misdreven,
zorg dan dat ge het beter maakt,
dat is antwoord geven.

De eerste vier regels schreef Anne Frank over uit het tijdschrift Het Ros Beiaard van 10 april 1938. Van de laatste vier regels is de herkomst onbekend. Mogelijk heeft het destijds 12 jaar oude joodse meisje ze zelf bedacht.

Anne Frank Beeld afp
Anne FrankBeeld afp

30 duizend euro

Volgens Jacqueline van Maarsen scheurde haar zus Christiane, die tien jaar geleden overleed, rond 1970 de pagina met Anne Franks gedicht uit haar poëziealbum. Vervolgens gaf 'Cri Cri' die aan haar jongere zus. 'Ik weet dat mijn zus niet zo gehecht was aan dit vers van Anne aan haar als ik gehecht ben aan het vers dat Anne aan mij schreef. Daarom bied ik het nu te koop aan', schrijft Jacqueline van Maarsen in een briefje.

Dit briefje is bij de authenticiteitsverklaring van Anne Franks gedicht gevoegd. Het gedicht dat het beroemde Holocaustslachtoffer voor Jacqueline zou hebben geschreven, komt vooralsnog niet onder de hamer.

Volgens directeur Thys Blankevoort van het veilinghuis komt het bijna nooit voor dat een schrijfsel van Anne Frank op de markt komt. Haar dagboek Het Achterhuis, dat zij Kitty noemde en van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 bijhield, is een van de meest gelezen boeken ter wereld. Andere teksten die Anne Frank schreef, zijn sinds haar dood in het concentratiekamp Bergen-Belsen in maart 1945 'slechts vier of vijf keer' verkocht, aldus Blankevoort.

De verwachte opbrengst van Anne Franks gedicht is zeker 30 duizend euro. Een briefwisseling tussen Anne Frank, haar zus Margot en penvrienden in de Verenigde Staten leverde in 1988 ruim 155 duizend euro op.

Lees ook: Cartoons, manga: hoe Anne Frank langzaam verstript

Prinses, actieheldin, zombie: Anne Frank is in vele gedaanten terug te zien in stripboeken en animatiefilms. Eén ding is duidelijk: heilig is ze niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden