Zelden werd de val van een filmster zo meedogenloos in beeld gebracht

Eigenlijk zou er opvang voor gevallen Hollywoodsterren moeten zijn, dan was actrice Shelley Duvall niet uitgebuit door Dr. Phil.

Floortje Smit
Shelley Duvall als Wendy in The Shining. Beeld
Shelley Duvall als Wendy in The Shining.Beeld

Ze ziet haar overleden collega Robin Williams nog wel eens. Hij komt in verschillende gedaanten bij haar langs. De sheriff van Nottingham zit achter haar aan. Er zit een zoemende disk in haar been. Dit vertelde The Shining-actrice Shelley Duvall deze week in het televisieprogramma van tv-therapeut Dr. Phil. Het is zelden zo pijnlijk en zo meedogenloos in beeld gebracht, hoe diep iemand kan tuimelen na een succesvolle filmcarrière.

Duvall werd in de jaren zeventig ontdekt door de legendarische regisseur Robert Altman. Ze schitterde onder andere in zijn 3 Women (1977) en kreeg de prijs voor beste actrice in Cannes. Wereldberoemd werd ze als echtgenote Wendy in The Shining (1980), waarvoor regisseur Stanley Kubrick haar zo terroriseerde dat ze een zenuwinzinking nabij was. Ze verdween langzaam maar zeker van het toneel: haar laatste film maakte ze in 2002. Er waren geruchten dat ze verward door haar woonplaats doolde.

Nu zat ze tegenover Dr. Phil. Met een rare strik op haar hoofd. 'Ik ben ziek', zei ze. 'Ik heb hulp nodig.' Dr. Phil zou Dr. Phil niet zijn als hij niet deed alsof hij haar wilde helpen. Maar niet iedereen geloofde in zijn oprechte bedoelingen - niet in de laatste plaats omdat hij vooral vroeg of Duvall gelooft dat de president haar gecodeerde boodschappen verstuurt.

Vivian Kubrick, dochter van, noemde de uitzending harteloze en wrede exploitatie. Had de voormalige filmster wat waardigheid gelaten, vond ze. Mia Farrow sloot zich daarbij aan. Filmeditor Lee Unkrich, die werkt aan een boek over The Shining, stelde walgend dat Duvall werd 'neergezet als de dorpsgek'. Het bracht Kubrick er in ieder geval toe om geld in te gaan zamelen via GoFundMe, om Duvall te helpen. 'Financiële problemen zijn niet ongebruikelijk bij oudere filmsterren', stelde ze en haalde 22 duizend dollar op voordat ze erachter kwam dat Duvall zo'n schenking niet kan aannemen vanwege de overheidssteun die ze al krijgt.

Misschien zou er een fonds moeten zijn voor gevallen sterren, dat ze bijstaat als ze geen geld hebben voor de afkickkliniek, agressietherapie of juridische bijstand. Een soort Hollywoodzorgverzekering, waarmee de industrie verantwoordelijkheid neemt voor de problemen die ze misschien wel (indirect) veroorzaakt. Gek idee? Zo'n fonds bestaat dus, al sinds 1882. Wie er gebruik maakten van The Actors Fund, dat is geheim, maar waarschijnlijk heeft het Dr. Phil een flink rijtje goede gasten door de neus geboord. Jammer dat Duvall daar niet eerder aanklopte.

Floortje Smit, filmrecensente, werpt haar blik op de hedendaagse beeldcultuur.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden