Zelden heb ik zulk broddelwerk gezien

De ingezonden brieven van dinsdag 20 oktober.

De Koningssloep is na restauratie sinds kort weer in het Scheepvaartmuseum te zien. Beeld anp
De Koningssloep is na restauratie sinds kort weer in het Scheepvaartmuseum te zien.Beeld anp

Zelden zulk broddelwerk gezien

Ik bracht net een bezoek aan het Scheepvaartmuseum en aan de gerestaureerde Koningssloep die daar nu staat. De deels vergulde Koningssloep is een houten galei met plaats voor twintig roeiers en werd in 1818 voor koning Willem I gebouwd in Rotterdam. Het schip is tientallen jaren gebruikt door de koninklijke familie voor officiële gelegenheden: het werd ook wel 'de Gouden Koets te water' genoemd. Nu moet mij iets van het hart. De sloep is acht jaar buiten de collectie geweest en door verfspecialisten, restaurateurs en hoogwaardige vaklieden onderhanden genomen.

Zelden heb ik zulk broddelwerk gezien: zakkers in het schilderwerk, het slecht aansluiten van schilderwerk en verguldwerk, het kleurverschil van het verguldwerk, zelfs craquelé van het verguldwerk, scheuren in het schilderwerk en zelfs bladders. Als dit het resultaat is van een Koningssloeprestauratie, dan doet dit bij mij de vraag rijzen: is dit het waar vaklieden en restaurateurs toe in staat zijn? Temeer omdat het kennelijk niet om een koopje is gegaan want de Bank giroloterij heeft ook 1 miljoen euro gedoneerd. Het is misschien maar een keutel, maar toch. Ik ben zelf veertig jaar als jachtschilder werkzaam geweest en weet dus waarover ik spreek.

Jan Coens, Amsterdam

Bloemetje

Prijzenswaardig dat de Volkskrant op een heldere, informatieve manier aandacht besteedt aan het bekroonde natuurboek Niet zonder elkaar over bloemen en insecten (V, 19 oktober). Maar van de suffe kweekbloemen uit een stationshal- of tankstationboeketje die er ter versiering bij zijn afgebeeld, wordt echt geen insect en ook geen natuurliefhebber blij.

Koos Dansen, Arnhem

Graag ook vrouwen

In juni 2015 heeft de Ombudsvrouw een artikel geschreven over seksisme in de Volkskrant. Opmerkingen daarover heeft ze in de loop van de tijd meermalen ontvangen van lezers. In dat stuk wordt ook het feit genoemd dat in de rubriek 'Onze gids deze week' in het katern Sir Edmund, veel meer mannen worden opgevoerd dan vrouwen.

Ik hoopte dat de redactie van Sir Edmund deze kritiek van lezers ter harte zou nemen, en dat de gidsen wat gevarieerder zouden worden. Niets is minder waar. Ik heb het jaar 2015 geteld: er zijn tot nu toe 28 mannelijke gidsen geweest, en 4 vrouwelijke. Waarom deze saaie opeenvolging van witte mannen? Is dit alledaags seksisme of bewust beleid? Zijn er niet genoeg interessante vrouwen? Naast vrouwen zou ik ook graag de smaak en passies van gekleurde mensen willen leren kennen.

Leonora Crom, Soest

Witte mannen

Mooi verhaal over gezichtsherkenning, geinig testje ook op jullie site. Je scoort kennelijk het beste als je kunt zoeken naar mensen die op jou lijken. Ik verwachtte daarom een testje met wat meer uitgangsposities, en niet alleen die van witte mannen. Ik ben nl geen witte man. Graag had ik een testje gedaan met vrouwen van gemengde afkomst. Mijn man, overigens, leest ook de Volkskrant en is ook geen witte man. Beste Volkskrant, jullie hebben ook heus andere lezers dan witte, mannelijke randstedelingen.

Sheila Sinay, Nijmegen

Simpele oplossing

Ik ben het helemaal eens met de brief van zaterdag in de U, van prominenten uit de klassieke muziek- en popwereld, dat het een schande is dat Radio 6 soul & jazz moet verdwijnen. De NPO is er tenslotte voor iedereen ook als het minder beluisterd wordt

De oplossing is simpel: fuseer Radio 2 en 3 tot de beste popzender van Nederland. De overgebleven ruimte kan naar Radio 6, ze zijn dan ook voor iedereen goed te ontvangen waardoor de luistercijfers zullen stijgen. Iedereen blij: 1 voor nieuws 2 en 3 pop, 4 klassiek, 5 senioren en 6 soul & jazz, zoals het hoort bij publieke omroep.

Erik Ferwerda, Alphen aan den Rijn

Verzin eens iets anders

Fotograaf Ronald Schmets klaagt erover dat zoveel vrouwen een afkeer van vrouwelijk naakt hebben en wijt dat aan het feit dat zij kunst met pornografie verwarren ('Wie is hier nu eigenlijk de viezerik?, O&D, 16 oktober). Ik denk niet dat het alleen daaraan ligt.

Zelf heb ik er meer dan genoeg van om voortdurend overal vrouwelijk naakt tegen te komen. Fotografen als Schmets die praten over 'de prachtige vrouwelijke vormen' en 'vrouwelijk schoon' hebben er kennelijk nog steeds geen idee van hoe strontvervelend het is altijd maar weer dat schoonheidsideaal onder je neus gedrukt te krijgen. Verzin eens iets anders!

Verder bewondert Schmets kennelijk David Hamilton. Die was in de jaren zeventig inderdaad populair, maar werd ook toen al door veel mensen gezien als iemand die jonge meisjes op een nare manier te kijk zette. Ik was in die tijd zelf jong en herinner me nog heel goed hoe ongemakkelijk ik me bij die foto's voelde. Het is immers niet de ontluikende seksualiteit van meisjes die je op Hamiltons foto's ziet, maar de fantasie van bepaalde mannen over die jonge meisjes.

Datzelfde geldt voor veel afbeeldingen van blote vrouwen. Schmets, met zijn eenzijdige nadruk op 'vrouwelijk schoon', bevestigt dat alleen maar. Ik heb geen enkel bezwaar tegen naakt in de kunst. Maar dan wel graag afbeeldingen van mensen. Vrouwen en mannen, jong en oud, in al hun schoon- én lelijkheid.

Anda Schippers, Nijmegen

Samenwerken

Het gedachtegoed achter de tekst in de advertentie van Rob Geurts op de voorpagina van maandag ('Geachte heer Wilders') spreekt mij zeer aan: samenwerken en niet verdelen door alleen te zeggen hoe het niet moet. Hoe / waar kan ik lid worden van de 'partijloze bezorgde burgers'? Ik heb artkel 1 van onze Grondwet al gekopieerd en voor het raam gehangen.

Is dat voldoende aanbeveling?

Jantina Flevo, Almere

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden