Zelaya wil tentenkamp grens Honduras

De afgezette president van Honduras, Manuel Zelaya, heeft de Amerikaanse president Obama gevraagd alle banktransacties van en naar Honduras te verbieden.

Van onze correspondent Cees Zoon

Zelaya heeft het weekeinde gebivakkeerd in Nicaragua aan de grens met Honduras. Twee keer slaagde hij er kort in de grens te passeren en zijn aanhangers toe te spreken. Hij kondigde aan een tentenkamp op te richten waar hij blijft tot hij definitief naar Honduras terug kan. De Costa Ricaanse president Arias, die bemiddelt tussen de coupplegers en de wettige president, noemde de actie aan de grens contraproductief.

De Hondurese autoriteiten hebben 1.500 soldaten en agenten naar het grensgebied gestuurd. Met wegversperringen verhindert het leger dat aanhangers van Zelaya de grens met Nicaragua bereiken.

Zaterdag werd in de buurt van de grensplaats El Paraíso het lichaam gevonden van een 23-jarige man die van Tegucigalpa naar de grens was gereisd. Het lichaam vertoonde sporen van marteling en zat vol messteken. De man was vrijdag opgepakt door de politie en daarna verdwenen. Drie weken geleden werd een andere demonstrant doodgeschoten door militairen.

Een internationale missie van mensenrechtenorganisaties zei na een bezoek aan Honduras dat de situatie snel verslechtert. Volgens de commissie zijn zes opposanten van de coupplegers gedood, worden er twee vermist en zijn meer dan duizend mensen gearresteerd. Ook Rafael Alegría, de delegatieleider van Zelaya bij de besprekingen in Costa Rica, werd zaterdag gearresteerd. Hij zou een uitgaansverbod hebben geschonden.

De krant The New York Times meldde zondag dat het Hondurese leger bereid zou zijn het voorstel van Arias in Costa Rica, inclusief de terugkeer van Zelaya, te accepteren. De uitvoerders van de staatsgreep zouden dit zijn overeengekomen met juridische adviseurs van het Amerikaanse Congres. Het plan van Arias behelst verder de vorming van een regering van nationale verzoening en amnestie voor de coupplegers.

Het onbevestigde bericht is in tegenspraak met de woorden van stafchef generaal Romeo Vásquez, dat de militairen bereid zijn de vrouw van Zelaya en de rest van zijn familie per vliegtuig naar Nicaragua te brengen, ‘nu het te gevaarlijk is die reis over de grond te maken’. Eerste dame Xiomara, die de protesten in Honduras leidt, weigert het land te verlaten. Vásquez herhaalde dat de militairen met de staatsgreep slechts bevelen uitvoerden: ‘Wij zijn soldaten, geen moordenaars.’

Het bewind van Micheletti heeft aangekondigd dat de geplande verkiezingen van november gewoon doorgaan. De Organisatie van Amerikaanse Staten heeft laten weten dat geen enkele regering die het resultaat is van die verkiezingen erkend zal worden.

De verdreven Hondurese president Manuel Zelaya spreekt aanhangers toe bij Las Manos (Nicaragua), aan de grens van Honduras. Zelaya wil er een tentenkamp bouwen. (AP) Beeld AP
De verdreven Hondurese president Manuel Zelaya spreekt aanhangers toe bij Las Manos (Nicaragua), aan de grens van Honduras. Zelaya wil er een tentenkamp bouwen. (AP)Beeld AP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden