Zeker zeven records sneuvelden in extreem klimaatjaar

Het jaar 2014 is volgens een nieuw klimaatrapport van het Amerikaanse instituut voor oceaan en atmosfeer NOAA is alle opzichten een recordjaar geweest. Van de broeikasgas-concentraties tot de hoeveelheid warmte in de oceanen werden waarden gemeten die nog nooit eerder voorkwamen. Aan de rapportage leverden ruim vierhonderd wetenschappers uit 58 landen een bijdrage.

Beeld ANP

Volgens de jongste editie van het jaarlijkse rapport State of the Climate zijn er vorig jaar zeker zeven klimaatrecords gesneuveld. In mei 2013 piekte de concentratie kooldioxide voor het eerst ooit kort boven de 400 deeltjes per miljoen (ppm), maar in 2014 was dat de hele voorzomer het geval. Ook de hoeveelheid van het broeikasgas methaan bereikte een nieuwe recordhoogte; bovendien is de jaarlijkse stijging hoger dan ooit.

NOAA bevestigt de eerdere berichten dat 2014 het warmste jaar boven land is dat ooit is gemeten, waarbij vooral Europa het zwaar te verduren kreeg. In de Verenigde Staten daarentegen was het juist ietsje kouder dan gemiddeld.

Ook het oppervlaktewater van de oceanen was vorig jaar gemiddeld warmer dan ooit eerder, met een extreme opwarming voor de Atlantische kusten van de VS. Die veroorzaakt volgens sommige deskundigen al jaren de ongekende droogte in met name de staat Californië. De noordelijke Noordzee was 1,5 graden warmer dan normaal. Wereldwijd steeg de zeespiegel gemiddeld met ruim 3 millimeter.

Omdat verreweg de meeste extra warmte in de diepzee gaat zitten, zal de opwarming zelfs bij het stopzetten van de uitstoot van broeikasgassen nog lang - mogelijk zelfs eeuwen - doorgaan. De bovenste 700 meter water is nu warmer dan ooit werd gemeten.

Douches voor de koeien

Het vee in Italië heeft zoveel last van de extreme zomerhitte, dat boeren douches, ventilatoren en airco hebben geplaatst in koeien- en varkensstallen. Italië beleeft de heetste zomer in meer dan tien jaar. Vooral in de vruchtbare Po-vallei hebben de beesten last van stress, volgens de boerenorganisatie Coldiretti. De koeien drinken 140 liter water per dag, twee zoveel als normaal, maar geven veel minder melk; in de eerste helft van juli al 50 miljoen liter minder dan 's zomers gewoon is. De varkens eten 40 procent minder en kippen leggen 5 tot 10 procent minder eieren. In de dierentuin van Rome hebben beren, orang oetans en andere dieren waterijsjes gekregen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden