Zeker Zeeuws garandeert echte Zeeuwse mosselen

De echte mosselman komt niet uit Scheveningen, maar uit Zeeland. Al eeuwenlang onttrekken noeste vissers met huiden als leer daar mosselen aan de zee, waarna de delicatessen worden geveild in Yerseke en op het bordje van de hongerige consument terechtkomen.

Gekookte mosselen. Beeld Hollandse Hoogte

Helaas voor de Zeeuwen is het beeld van de mossel als provinciesymbool aan slijtage onderhevig. Iedereen mag zijn mossel tegenwoordig Zeeuws noemen, zolang deze het water van de Oosterschelde maar heeft aangeraakt. Reden voor een groep mosselkwekers om hun producten vanaf nu van het predicaat 'Zeker Zeeuws' te voorzien - en zo meteen te profiteren van de regionale producten-rage.

Het keurmerk, dat wordt ondersteund door de Provincie Zeeland, bestaat al meer dan twee jaar. Toch tonen de mosselkwekers pas nu massaal interesse. Volgens Sabine Verburg, coördinator van Zeker Zeeuws, balen veel mosselboeren van de toenemende import uit andere landen. 'Buitenlandse kwekers hoeven aan veel minder strenge duurzaamheidseisen te voldoen, waardoor ze een stuk goedkoper zijn.'

Ook voor andere schelpdieren uit den vreemde geldt dat ze in Nederland als Zeeuws mogen worden verkocht als ze enige tijd in de wateren rond Zeeland hebben gerust. 'Zo verdwijnt het eigen product van de Zeeuwen, dat met passie aan wal gebracht is, op de veiling in de anonimiteit', vindt Verburg.

Duurzaam en regionaal

Het doel is om met Zeker Zeeuws de hele keten te certificeren, vanaf de vangst op het schip tot aan de keukentafel. Daarmee proberen de Zeeuwen aan te haken bij de trend van duurzaam en regionaal, die door steeds meer voedselproducenten als lucratief wordt herkend. Inmiddels zijn 21 mosselkwekers Zeker Zeeuws en lopen er gesprekken met meer partijen.

Goed nieuws, vindt mosselboer Simon Schot, die met zijn familiebedrijf Neeltje Jans als een van de eerste in zee ging met het keurmerk. 'Het is in de afgelopen maand opeens snel gegaan. Hoe dat komt? Nou ja, het is een klein wereldje, natuurlijk.'

Een schip van een Zeeuwse mosselvisser op de Oosterschelde. Beeld anp

Volgens Schot krijgt de consument geen eerlijk beeld van de echte Zeeuwse mossel. 'Onze eigen producten worden op de veiling vermengd met die uit het buitenland. Maar mosselen zijn niet allemaal hetzelfde. De één gaat na een minuutje al open, de ander heeft er twee nodig. Die kan je dus eigenlijk niet bij elkaar gooien.'

Maar het belangrijkste verschil zit volgens Schot in de smaak. Dat zou nog wel het belangrijkste argument zijn voor het keurmerk. 'Die buitenlandse mosselen zijn niet per se slechte mosselen. Maar het zijn geen Zeeuwse mosselen. Daar moeten we helder over zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.