'Zeker weten' dat Barney nog jarenlang kampioen blijft

'Kijk 'm nou staan', zei perschef Holms van het Embassy World Professional Darts Championship zaterdagmiddag. 'Vorig jaar was ie nog postbode, nou is ie kampioen en een bloody miljonair....

Van onze correspondent

Bert Wagendorp

FRIMLEY GREEN

De Lakeside Country Club in Frimley Green, voor de gelegenheid omgetoverd tot een soort oranje dependance van Thialf, schudde op zijn grondvesten, nadat Van Barneveld er in een even bloedstollende finale als die van vorig jaar in was geslaagd de belangrijkste dartskroon weg te roven uit het geboorteland van de sport.

Raymond van Barneveld (31), in Engeland spelend onder de beter bekkende naam Ray Barneveld, trad zondagavond aan voor zijn derde finale om de wereldtitel in vijf jaar. In 1995 verloor hij nog kansloos van Ritchie Burnett, vorig jaar versloeg hij diezelfde tegenstander met 6-5. Zaterdagmiddag, na zijn 5-2 overwinning op Chris the Ace Mason, bleek hoe Van Barneveld door die ervaringen is gegroeid als topdarter.

Voor zijn duel in de halve finale kondigde de Haagse professional met een gin-orange in de hand onomwonden aan dat hij Mason met 5-0 aan de kant ging zetten. Dat lukte niet helemaal, maar Barneveld kwam niettemin geen moment in problemen. Voor Mason resteerde na één uur en een kwartier niet meer dan een machteloze huilpartij en een troostprijs van ruim negenduizend pond.

Voor Van Barneveld lag het beslissende moment in het toernooi toen al een paar dagen achter hem. Dinsdag leek hij in de tweede ronde tegen Les Wallace onderuit te gaan toen de Schot bij een 2-0 voorsprong zes keer de kans kreeg om via een double de Nederlander naar huis te sturen. Wallace faalde, Van Barneveld kuste zijn Barney-kettinkje, riep de hulp in van de goden en greep de laatste strohalm: 3-2.

Daarna gooide de Nederlander tegen Steve Duke en Chris Mason de pijlen alsof hij van een zware last was bevrijd. 'Na die gelukkige overwinning was ik er heilig van overtuigd dat ik zou winnen.' Tot Ronnie Baxter hem zondagavond andermaal dwong tot het uit het shirt halen van zijn Flintstone-talisman, Barney Rubble. En opnieuw bleek Van Barneveld over ongekende mentale reserves te beschikken. Achterstanden van 2-0, 3-1 en 5-4 in sets zette hij uiteindelijk om in een 6-5 overwinning.

'De eerste twee sets stormde hij over me heen', zei Van Barneveld na afloop van de één uur en drie kwartier durende uitputtingsslag. 'Ik wist niet wat me overkwam. En het lukte me maar niet om driedubbele twintigers te gooien. Ik bleef maar hangen in de veertig en zestig punten.' Met tien 180-ers bracht Van Barneveld overigens ook zijn totaal aan 'maximums' in het toernooi op 39, een record.

Net als tegen Wallace bleek Van Barnevelds mentale veerkracht doorslaggevend. 'Raymond was vroeger iemand die heel goed kon darten, maar die zelfvertrouwen miste', zei Van Barnevelds mental coach 'maar vooral grote vriend' Toby van Laarhoven zondag. Van Laarhoven begeeft zich in de pauzes van elk duel steevast naar Van Barneveld, om hem opwekkende teksten in het oor te fluisteren. 'Ik zeg alleen tegen hem dat hij rustig moet blijven. Dat hij de beste is. Dat is nog best moeilijk, want ik ga zelf bijna dood van de zenuwen.'

De Brabantse schoorsteenveger zag Van Barneveld de afgelopen jaren van een begenadigde twijfelaar uitgroeien tot een winnaar. 'Nu staat hij daar voor dat bord en straalt uit dat het podium van hem is. Raymond wil maar één ding: winnen. Hij weet nu dat hij de beste is. En ik weet zeker dat hij dat nog jaren zal blijven.'

Om de zenuwen de baas te blijven, de doorslaggevende factor in een sport waarin millimeters beslissend zijn, riep Van Barneveld het afgelopen jaar de hulp in van een acupuncturist. Bovendien voorzag hij beide polsen van magnetische pleisters, die de energievelden in zijn lichaam moeten reguleren. En daarnaast onderwierp hij zich aan een fitness-regime, waardoor hij dit jaar twaalf kilo lichter in Frimley Green aan de start verscheen. Van Laarhoven: 'Je moet niet vergeten dat we het over topsport hebben.'

Zijn hernieuwde succes zal Van Barneveld geen windeieren leggen. Vermoedelijk treedt hij dit jaar toe tot de rijen der miljonairs. Na zijn eerste wereldtitel tekende hij een sponsorcontract van rond de drie ton met het detacheringsbedrijf Brandstaff en voegde hij nog eens eenzelfde bedrag aan zijn bankrekening toe met het spelen van demonstraties. Van Barnevelds uurprijs van 2950 gulden (exclusief BTW) zal met de tweede wereldtitel verder stijgen.

Maar voor het geld alleen doet de kampioen het niet. 'Ik doe het voor mezelf, voor mijn gezin en voor volk en vaderland', zei hij in Frimley Green. 'Dit is zo verschrikkelijk mooi voor de dartssport in Nederland. 'Het gaat met darts dezelfde kant op als met tennis', zei Van Laarhoven. 'Nog een paar jaar en het is een massasport. Vooral dank zij Raymond.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden