Column

'Zeker weet je niets, in het schimmenspel van de Spelen'

Net als in de liefde, is ook in de sport alles politiek. Toch gaan we kijken, de komende weken, schrijft Toine Heijmans. 'Het enige wat je kunt zeggen, is dat we zelf rare snuiters zijn.'

Het Spaanse team komt op tijdens de openingsceremonie van de SpelenBeeld getty

De Olympische Spelen zijn een merkwaardig fenomeen. Er zijn veel vragen over te stellen, bijvoorbeeld de vraag die BBC-verslaggever David Bond stelde aan opper-olympiër Jacques Rogge: waarom logeren de IOC-leden in vijfsterrensuites? Rogge hield even in en zei toen flegmatiek: 'We have to have accommodation.'

Dan de vraag waarom alle journalisten in Londen als welkomstcadeau van het IOC een bus scheerschuim kregen van het merk Gillette. Ik kon er werkelijk geen antwoord op verzinnen, totdat ik Rob Bertholee op de radio hoorde, de chef de mission van de AIVD, die vertelde dat er een Nederlandse liaison officer in Londen is gestationeerd omdat Nederland nu eenmaal een goede 'opstapplek' is voor terroristen die daar een aanslag willen plegen. Sindsdien vermoed ik dat journalisten een bus scheerschuim kregen opdat ze zich alle dagen scheren en niet voor terrorist worden aangezien, maar zeker weet je niets, in het schimmenspel van de Spelen.

Vier jaar geleden, in Peking, huurde de Nederlandse veiligheidsdienst zeven sportjournalisten in om de Chinezen te bespioneren. Zijn de mannen van de Volkskrant dit jaar omgekocht?

Raadsels, raadsels. Waarom openen we de Spelen altijd met een Noord-Koreaans ballet?

Heineken
En waarom gebruikte Maurits 'Maupie' Hendriks, de leider van het Nederlandse sterrenteam, vijf keer het woord 'Heineken' tijdens een interview gisterochtend op de publieke radio? De voormalige handelaar in hockeysticks en keeper van De Kromme Stok uit Enschede werd niet gevraagd of hij in een suite logeert - iets wat hij vroeger als hockeycoach graag deed, tot woede van de hockeyers die hij coachte.
In Hotel de Sport wonen rare snuiters, maar als Maupie zeventien medailles regelt, is hij een held.

De Olympische Spelen brengen types naar de oppervlakte van wie je het bestaan niet vermoedde. De beste handboogschutter ter wereld heet Im Dong-hyun. Hij is vrijwel blind. Laura Smulders verdedigt de Nederlandse vlag met de BMX, een kleine crossfiets die in de jaren tachtig even in de mode was. Ik ken haar niet, maar wil nu álles weten. Wat eet ze? Hoe slaapt ze? Wat vinden haar ouders ervan?

Daar is Peter Hellenbrand, met zijn 10m-luchtgeweer!

Daar is Rick van der Ven, op de recurve individueel!

Jeu-de-boules
Het is altijd weer een verrassing welke sporten er worden bedreven. In Peking mochten ze honkballen, in Londen niet meer. In Londen mogen ze windsurfen, in Rio de Janeiro niet meer. Daar gaan ze golfen. Ik hoop dat tijdens Amsterdam 2028 ook jeu-de-boules is toegelaten; mijn zoons zijn daar erg goed in.

Waarom de ene sport wel mag en de andere niet en wie dat bepaalt - God mag het weten, maar in de boezem van het IOC zal het altijd broeien en gisten van de lobbyisten.

Voormalig atletiektrainer Henk Kraaijenhof kondigde in de NRC het einde aan van de Spelen. Hij noemde Jacques Rogge de aanvoerder van een 'bende struikrovers'. Oud-olympiër Pieter van den Hoogenband had het over 'oude mannen' die hun rug naar het zwembad draaien als daar een belangrijke wedstrijd is.

Liefde
Ze zullen de waarheid spreken. Maar misschien ging het in 776 voor Christus ook wel zo, langs de lijn in Olympia. Net als in de liefde, is ook in de sport alles politiek.

Dus gaan we kijken, de komende weken. Dus vieren we elke overwinning van een Nederlander, al dan niet met een luchtgeweer. Dus gaan we met de publieke omroep gezellig uitzenden vanuit een door Heineken gehuurd kasteeltje in Noord-Londen dat we liefkozend Ally Pally noemen - nooit van gehoord, maar nu al beroemd en straks een bedevaartsoord.

Het enige wat je kunt zeggen, is dat we zelf rare snuiters zijn.

Toine Heijmans is columnist van de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden