Zeker vijftien doden door aanslagen Bagdad

Door bomaanslagen en schietpartijen zijn dinsdag in Bagdad en elders in Irak weer tientallen mensen om het leven gekomen...

ANP/RTR

De explosies werden volgens een woordvoerder van de Amerikaanse strijdkrachten in het land veroorzaakt door twee zelfmoorddaders en een op afstand bediende bom langs de weg. De explosies vonden vrijwel tegelijkertijd plaats.

Elders in de Iraakse hoofdstad openden onbekenden het vuur op een personenbusje. Daardoor kwamen tien mensen om. Een inzittende overleefde de aanslag maar raakte wel gewond, maakten de lokale autoriteiten bekend.

De aanslag had volgens de politie plaats in de overwegend soennitische wijk Doura. In het busje zaten sjiieten die op weg naar huis waren van een begrafenis in Najaf.

In het dorp al-Salman bij Tikrit, 260 kilometer ten noorden van de hoofdstad, raakten Iraakse militairen slaags met burgers. Tien militairen verloren het leven en drie raakten gewond, maakte een bron binnen de veiligheidsdiensten bekend.

De Iraakse tak van al-Qaeda heeft maandag videobeelden op internet gezet van de verminkte lijken van twee Amerikaanse militairen, die in juni waren ontvoerd en vermoord. Volgens een verklaring van het terreurnetwerk is het tweetal gedood als vergelding voor de dood van een Iraaks meisje, dat door Amerikanen zou zijn verkracht bij Mahmudiyah ten zuiden van Bagdad.

‘Lof zij God, de gevangen twee soldaten zijn van dezelfde divisie als die smerige kruisvaarder’, aldus de verklaring met betrekking tot de Amerikaanse verkrachter. ‘Hier zijn hun resten, ter verblijdenis van de harten van de gelovigen.’

Het filmpje van bijna vijf minuten toont de gruwelijk verminkte resten van de twee Amerikaanse militairen. Hun kelen zijn doorgesneden. De verantwoordelijkheid voor de actie wordt opgeëist namens de Moedjahedien al-Shura Raad. De Iraakse tak van al-Qaeda had de dood van de twee Amerikanen al op 20 juni bekendgemaakt. Hun lijken zijn gevonden ten zuiden van Bagdad.

Het proces tegen de voormalig Iraakse dictator Saddam Hussein is dinsdag twee weken geschorst. Nadat rechter Rauf Abdel Rahman de slotpleidooien van vier andere verdachten had gehoord, verdaagde hij de zitting tot 24 juli.

De schorsing had volgens Rahman niets te maken met de boycot die de advocaten van Saddam Hussein maandag afriepen. ‘Het proces gaat door met of zonder hen. Als de advocaten de volgende keer niet komen opdagen, is dat schadelijk voor hun cliënten’, aldus de rechter.

Dinsdag was de tweede dag van de boycot van de pleitbezorgers van de ex-president. Saddam Hussein en het merendeel van zijn medeverdachten, onder wie zijn halfbroer en de voormalige vicepresident van Irak, bleven weg uit de rechtszaal.

De verdedigers stelden maandag een reeks eisen op waaraan voldaan moet worden voordat zij hun werkzaamheden willen hervatten. De advocaten eisen onder meer dat hun beveiliging wordt verbeterd. Vorige maand werd al de derde advocaat van Saddams Hussein vermoord.

Functionarissen van de Verenigde Staten zeiden dinsdag dat zij geregeld hebben aangeboden veiligheidsmaatregelen te treffen voor de advocaten en hun families, maar dat deze de voorzieningen weigerden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden