Nieuws

Zeker vier doden bij zelfmoordaanslag in Somalische hoofdstad, derde terreuraanslag binnen een week

Bij een zelfmoordaanslag in een theehuis in Mogadishu zijn dinsdag minstens vier mensen om het leven gekomen en raakten zeker tien anderen gewond. Het is de derde terreuraanslag in de Somalische hoofdstad binnen een week tijd. Terreurorganisatie Al-Shabaab slaat de afgelopen maanden steeds vaker toe, terwijl de politieke leiders van Somalië vooral onderlinge strijd voeren.

Carlijn van Esch
Een auto die enkele dagen geleden werd verwoest bij een terreuraanslag in Somalië. Beeld EPA
Een auto die enkele dagen geleden werd verwoest bij een terreuraanslag in Somalië.Beeld EPA

De dader liet zijn bomvest afgaan in de buurt van een militaire basis waar Somalische soldaten training krijgen van het Turkse leger. Het staatspersbureau bevestigde dinsdag het voorlopige dodental. De radicaal-islamitische organisatie Al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. ‘De aanslag was gericht op een theehuis waar door Turkije getrainde Somalische soldaten aanwezig waren’, zei de militaire woordvoerder van de terreurgroep tegen persbureau Reuters. Volgens hem vielen er wel twintig doden en twintig gewonden.

Afgelopen zondag raakte regeringswoordvoerder Mohamed Ibrahim Moalimu gewond bij een bomaanslag die ook door Al-Shabaab is opgeëist. Toen Moalimu wegreed bij zijn huis, blies een zelfmoordstrijder zich vlakbij zijn auto op. Moalimu wordt in het ziekenhuis behandeld, maar volgens de Somalische premier is hij buiten levensgevaar. De regeringswoordvoerder is het voormalig hoofd van de Nationale Unie van Somalische journalisten en heeft jaren als correspondent voor de BBC gewerkt. Zeker vijf keer eerder overleefde hij ternauwernood een aanslag van Al-Shabaab.

Enkele dagen eerder vielen zeker acht doden bij een grote explosie in Mogadishu. Op een drukke weg die naar het internationale vliegveld leidt, werd rond het middaguur een autobom tot ontploffing gebracht. Al-Shabaab berichtte dat het doelwit van de aanslag een konvooi met ‘buitenlandse agenten’ was. De missie van de Verenigde Naties in Somalië heeft de aanslag veroordeeld en verklaarde dat geen VN-personeel of lokaal ingehuurd personeel in het betreffende konvooi zat.

In het Oost-Afrikaanse land zijn journalisten, soldaten en overheidsfunctionarissen regelmatig het doelwit van aanslagen van Al-Shabaab. De aan Al-Qaeda gelieerde terreurgroep vecht al meer dan tien jaar tegen de zwakke centrale regering, maar lijkt de laatste tijd te profiteren van de politieke crisis in het land. In de afgelopen maanden heeft de militante organisatie bijzonder veel aanslagen gepleegd, vooral in de hoofdstad. Ook zaait Al-Shabaab terreur in dorpen in gebieden waar het al jaren niet meer actief was.

Somaliërs dragen het levenloze lichaam van een burger die op 12 januari werd gedood bij een grote explosie in de hoofdstad Mogadishu. Beeld AP
Somaliërs dragen het levenloze lichaam van een burger die op 12 januari werd gedood bij een grote explosie in de hoofdstad Mogadishu.Beeld AP

Politieke crisis

De politieke crisis in het straatarme land wordt veroorzaakt door een langdurige conflict tussen de president en de premier over uitgestelde verkiezingen. In februari 2021 liep de termijn van president Mohamed Abdullahi Mohamed af, maar hij kondigde geen verkiezingen aan. De oppositie was woedend. In april kwam het tot botsingen tussen regeringstroepen en troepen die de oppositie steunen. Na oproepen uit binnen- en buitenland besloot Mohamed met het parlement in overleg te gaan over nieuwe verkiezingen.

Afgelopen december kwamen de spanningen opnieuw tot een kookpunt toen president Mohamed de premier, Mohamed Hussein Roble, op non-actief stelde vanwege verdenkingen van corruptie. Roble weigerde echter te vertrekken en beschuldigde de president van een couppoging, waarbij hij wees op de nog altijd niet geplande verkiezingen. Begin januari kwamen de twee samen met andere regeringsleiders tot een deal om tussen 15 en 25 februari verkiezingen te houden. De verkiezingen in Somalië verlopen volgens een complex systeem, waarbij volksvertegenwoordigers parlementsleden verkiezen, die op hun beurt de president kiezen.

De internationale gemeenschap uitte geregeld grote zorgen over de politieke crisis. De vrees was dat Al-Shabaab op verschillende plaatsen in het land de macht zou grijpen en de relatieve stabiliteit van de afgelopen jaren ongedaan zou maken. Die angst lijkt ondanks de politieke overeenkomst bewaarheid. Analisten zeggen dat Al-Shabaab het verkiezingsproces verder zal proberen te ondermijnen, onder de recente doelwitten van de terreurgroep waren ook verschillende kiescentra.

Machtsstrijd

De strijders van Al-Shabaab proberen door middel van bomaanslagen de macht over te nemen in het ongeveer 16 miljoen inwoners tellende land in de Hoorn van Afrika. Daarbij zijn in de afgelopen tien jaar naar schatting minstens vierduizend burgers gedood en raakten bijna drie miljoen mensen ontheemd. De fundamentalistische groepering heeft delen van het platteland in handen, waar het een streng regime voert volgens de sharia. De Somalische bevolking is niet alleen het slachtoffer van de verslechterende veiligheidssituatie, delen van het land kampen ook met de ergste droogte in decennia. Volgens de VN lijden bijna vier miljoen Somaliërs aan acute ondervoeding.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden