Zeker tweeduizend Kosovo-Albanezen in gevangenissen Servië

Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) heeft ongeveer tweeduizend etnische Albanezen opgespoord die tot dusver als vermist waren opgegeven....

APReutersAFP en DPA

Sommige gevangenen zitten al geruime tijd in Servische cellen, andere zijn erheen gebracht toen de NAVO Joegoslavië bombardeerde. Bij de terugtrekking van de Servische troepen na de bombardementen namen de Serviërs ook gevangenen mee uit Kosovaarse cellen.

Het Rode Kruis heeft van de Servische autoriteiten toestemming gekregen gevangenissen in het land te bezoeken. Het ICRC sluit niet uit dat Servië nog meer mensen vasthoudt dan de tweeduizend geregistreerde gevangenen. Om hoeveel gevangenen het gaat, wil de organisatie niet zeggen, onder meer omdat nog niet alle doden in Kosovo zijn geïdentificeerd. Albanese functionarissen in Kosovo schatten dat er tenminste nog vijfduizend vermisten zijn.

Volgens Edith Baeriswyl, voormalig missieleider van het ICRC voor Kosovo, heeft de vredesmacht KFOR tweehonderd personen in hechtenis genomen. Ook heeft het Rode Kruis enige tientallen berichten ontvangen over mensen die door etnische Albanezen zouden worden vastgehouden, maar die berichten zijn 'uitzonderlijk moeilijk' na te gaan, aldus Baeriswyl.

Van de geregistreerde gevangenen is niet bekend wanneer ze worden vrijgelaten, verklaarde Pierre Kraehenbuehl, hoofd van de ICRC-taakeenheid voor de Balkan. 'Het probleem is dat bij het opstellen van het vredesakkoord aan het einde van de oorlog nooit is gesproken over de gevangenen.'

De Servische orthodoxe kerk van Raska en Prizren heeft ook een lijst van vermisten gepubliceerd. Het gaat om 275 Serviërs die sinds 12 juni, toen KFOR-troepen Kosovo binnen kwamen, zijn verdwenen of ontvoerd. Volgens de Servische orthodoxe kerk is het nog onmogelijk een definitieve lijst vast te stellen door problemen met telefoonlijnen en de slechte communicatie in het algemeen.

De coalitie van de Servische oppositie, de Alliantie voor Verandering (SZP) maakte gisteren bekend dat zij alleen wil meedoen aan vervroegde verkiezingen als er geen kandidaten meedoen die zijn aangeklaagd door het Joegoslavië-Tribunaal. President Slobodan Milosevic en de Servische president Milan Milutinovic zouden dan geen kandidaat kunnen zijn.

Als de machthebbers deze voorwaarde accepteren, zal de SZP niet langer het aftreden van Milosevic en een overgangsregering eisen. De partij van Milosevic, de SPS, heeft onlangs laten weten geen bezwaar te hebben tegen vervroegde verkiezingen als de oppositie daarom vraagt. Djindjic, leider van de Democratische Partij (DS), de grootste partij binnen de Alliantie, heeft afgelopen donderdag nog gezegd dat hij tegen verkiezingen is. Volgens hem zullen die verkiezingen toch 'gemanipuleerd' worden door het regime van Milosevic.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden