Zeker twee commissarissen krijgen het erg moeilijk bij hun hoorzitting

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker presenteerde gisteren zijn 'winning team' van eurocommissarissen. Maar voordat de selectie op 1 november daadwerkelijk aantreedt, moeten er nog enkele hobbels worden genomen. Hoe ziet die route eruit?

Juncker en zijn 27 Commissarissen. Beeld epa

De eerste stap werd vandaag genomen. Juncker nodigde zijn voltallige selectie uit voor een kennismaking op een landgoed ergens in Brussel. Trots twitterde hij een foto van het team op een groen gazon. De Luxemburger stond zelf in het midden en had zichzelf omringd met de vrouwelijke commissarissen. Daaromheen stonden de mannen. De Nederlandse afgezant Frans Timmermans stond wat verstopt achter de Duitser Günther Oettinger (de enige die zijn jasje niet had dichtgeknoopt).

Volgens Juncker zijn de commissarissen bijeen om zich voor te bereiden op de parlementaire hoorzittingen. Dat is de belangrijkste hobbel richting inauguratie. Het Europees Parlement gaat tussen 27 september en 3 oktober elke kandidaat aan de tand voelen. Voorafgaand aan die hoorzittingen krijgen de commissarissen in spé een aantal schriftelijke vragen.

Timmermans heeft als eerste vicevoorzitter de opdracht gekregen de Brusselse bureaucratie te bestrijden en de Commissie bij de les te houden: lokaal wat lokaal kan, in Brussel wat in Brussel moet. Hij opereert in die rol op verschillende terreinen en zal daarom door meerdere parlementaire commissies worden gehoord.

Omstreden kandidaten
De kans is aanwezig dat het Parlement enkele kandidaten van Juncker afkeurt. De Spanjaard Miguel Arias Cañete bijvoorbeeld, die zich moet gaan ontfermen over Europees klimaatbeleid, is omstreden vanwege zijn aandelen in een aantal oliemaatschappijen. Dat schuurt mogelijk met zijn nieuwe portefeuille. Ook staat hij te boek als seksistisch. Hij zal heel wat uit te leggen hebben.

Ook de Hongaar Tibor Navracsics kan een spervuur aan vragen verwachten. Hij was minister van Justitie onder de omstreden premier Victor Orbán. In de Commissie moet hij zich gaan bezighouden met cultuur en onderwijs. De Britse Jonathan Hill zal uitleg moeten geven over zijn verleden als lobbyist. Als Commissaris voor financiële stabiliteit zou hij de Londense City uit de Brusselse wind kunnen houden.

22 oktober stemming
Het Europees Parlement stemt op 22 oktober over team-Juncker. Dat is dan een formaliteit, mogelijke bezwaren zijn in de hoorzittingen aan bod gekomen. Ook de regeringsleiders moeten nog instemmen, maar dat is eveneens een hamerpunt in de Europese Raad.

In de tussentijd zullen de Commissarissen hun kabinetten samenstellen, clubjes van 6 of 7 topambtenaren die hen gaan bijstaan de komende vijf jaar. Timmermans zou een assistent uit Den Haag kunnen meenemen of kiezen voor een ervaren Brusselse ambtenaar. Daarnaast moet hij zijn team samenstellen uit ambtenaren uit verschillende landen.

Op 1 november volgt de inauguratie en kan team-Juncker de Europese arena in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.