Zeker honderd kinderen weg bij 'Gülenscholen' Amsterdam

Bij vermeende Turkse 'Gülen-basisscholen' in Amsterdam zijn zeker honderd leerlingen van school gehaald. Bij de Witte Tulp in Amsterdam Osdorp gaat het om minstens tachtig van de vierhonderd scholieren. Basisschool Cosmicus Impuls in Amsterdam-Noord, een andere basisschool die gelieerd zou zijn aan Gülen, zag twintig van de 125 leerlingen vertrekken.

Basisschool de Witte Tulp in Amsterdam. Beeld Aurélie Geurts , de Volkskrant
Basisschool de Witte Tulp in Amsterdam.Beeld Aurélie Geurts , de Volkskrant

'Er worden momenteel veel gesprekken gevoerd met ouders', zegt een medewerkster maandag. De basisschool Witte Tulp wordt volgens haar extra beveiligd deze week.

De uitschrijvingen houden vermoedelijk verband met de couppoging in Turkije en de grimmige sfeer die is ontstaan in de Turkse gemeenschap tussen aanhangers van president Erdogan en aanhangers van spiritueel leider Fethullah Gülen. Erdogan verwijt de laatste achter de coup te zitten.

Een woordvoerster van de vereniging van schoolbesturen in Amsterdam kon maandag nog niet aangeven hoeveel kinderen in totaal zijn uitgeschreven in de hoofdstad. Dat komt omdat er eerst een andere school gevonden moet worden voordat dit mogelijk is.

Vorige week werd al bekend dat tientallen kinderen in Rotterdam door hun ouders zijn uitgeschreven van scholen die gelieerd zijn aan Gülen.

Indoctrineren

Onder Turkse Nederlanders circuleert een lijst van instellingen die worden geassocieerd met de omstreden prediker Fethullah Gülen. Tussen restaurants en een advocatenkantoor staan drie onderwijsinstellingen: basisschool Witte Tulp in Amsterdam, basisschool De Roos in Zaanstad en Stichting Cosmicus, die betrokken is bij zes scholen in verschillende steden in Nederland. Haal je kinderen van die scholen weg, lijkt de boodschap te zijn van de onbekende opstellers van de boycotlijst, laat ze niet indoctrineren.

Bestuurders en directeuren van de scholen op de lijst zeggen eensgezind dat 'Gülenscholen' niet bestaan. Op gevels en websites van de scholen komt de naam Gülen niet voor. Volgens de Leidse hoogleraar Turkse taal en cultuur Erik-Jan Zürcher is dat echter niet verbazingwekkend. 'Het past bij de werkwijze van de Gülenbeweging', zei hij eerder tegen de Volkskrant. 'Op papier zijn de organisaties die ze oprichten neutraal, maar de centrale posities worden bezet door volgers van Gülen. Die vormen samen een weinig transparant netwerk.'

Lees ook:

- Alles wat je moet weten over de Gülen-beweging
- Turkse twisten sluipen het Nederlandse klaslokaal in
- Rustige eerste dag op Gülenscholen
- Twee lange armen in gevecht op het schoolplein

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden