Zeker en vast

Hij praat zoals hij fietste. Vol ziedende energie, gepassioneerd - bij wijlen niet te stuiten. Hij gooit er een theorie tegen aan, een tweede theorie, een anekdote, een voorspelling en houdt intussen alsmaar de wind in de gaten....

FRANS VAN SCHOONDERWALT

Zeker en vast!

Dachdenie Marc?

Hij praat met het buitenblad op. De zinnen vol wielerjargon rijgen zich als kettingschakels aaneen, het worden monologen, waartussen zich af en toe de stem van de echte commentator verheft. Probéért te verheffen. 'Die ploegleider. . .' Meteen wordt hem de pas afgesneden. 'Ah ja, daar zat ik vanmorgen voor de start nog mee te klappen. Zonder camera's.' Volgt een derde theorie, een vierde anekdote, nog een vooruitblik.

Zeker en vast!

Dachdenie Marc?

Hij praat alsof hij nog steeds in het zadel zit. Nou komt er een gevaarlijk rond punt, wind schuin op de kop, nou een parkoers dat zich zeker terug leent voor ontsnappingen, wind in de rug, die heb ik in m'n pronostiek, wind van rechts, die paniekeert niet, wind van links, ik mankeer alleen Riis, wind schuin in de rug, die doet niet meer mee voor de oppergaai, wind van alle kanten, da's 'ne klasman, windstilte.

Zeker en vast!

Dachdenie Marc?

Hij praat zoals hij vroeger na een geslaagde wielerdag praatte. Na zijn tweede plaats bijvoorbeeld op het wereldkampioenschap van 1990 achter zijn vriend Rudy Dhaenens. Of na zijn zege in Luik-Bastenaken-Luik van 1992. Hij praat volop en honderduit. En ik ga hem missen wanneer hij zaterdag zijn BRT-stoel afstaat aan die saaie Johan de Muynck.

Dachdenie Marc?

Zeker en vast Dirk de Wolf!

Het citaat van de dag: 'Of hij hangt in het decor, of hij laat iedereen achter zich.'

Frans van Schoonderwalt

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden