'Zeker 880 mensen verdronken op Middellandse Zee in één week'

Zeker 880 migranten en vluchtelingen zijn afgelopen week om het leven gekomen bij hun pogingen om de Middellandse Zee over te steken. Dit heeft de vluchtelingenorganisatie van de VN (UNHCR) dinsdag gezegd bij de bekendmaking van geactualiseerde cijfers op basis van gesprekken met overlevenden die naar Italië zijn gebracht.

Reddingswerkers helpen migranten aan boord van het Italiaanse marineschip Vega. Beeld ap
Reddingswerkers helpen migranten aan boord van het Italiaanse marineschip Vega.Beeld ap

Dit jaar 'blijkt bijzonder dodelijk te zijn' met 2510 verloren levens tot nu toe door gekapseisde boten, tegen 1855 in dezelfde periode vorig jaar, zegt UNHCR-woordvoerder William Spindler.

'Smokkelaars laden boten die nauwelijks zeewaardig zijn vol met mensen. Zodra ze de zee opgaan, bellen ze met de hulpdiensten. Hulpverleners komen dan om ze te redden', aldus Spindler. 'Het is vaak een race tegen de klok om er op tijd te komen voordat de boten zinken. In sommige gevallen zijn ze te laat.'

Vissersboot

Minstens drie schepen zijn sinds maandag gezonken. Sommige boten verdwijnen zonder een spoor achter te laten. 'We zullen nooit het exacte aantal doden kennen', stelde AzG maandag op Twitter. Ongeveer 14 duizend mensen werden vorige week gered. Doordat het weer goed is en de zee kalm, is het aantal migrantenboten aanzienlijk toegenomen.

De meeste slachtoffers zaten in een vissersboot die, getrokken door een andere vissersboot, was vertrokken uit de haven van Sabratha in Libië, richting Sicilië. Op het ogenblik is dat de gevaarlijkste smokkelroute.

Na drie uur varen begon de tweede boot vol te lopen met water. De opvarenden, waarschijnlijk meer dan 650, probeerden het water te hozen met hun handen en plastic bekertjes, tevergeefs. 'Het was erg moeilijk, het water kwam overal vandaan', zegt de 21-jarige Filmon Selomon uit Ethiopië. 'We probeerden het zes uur lang, maar moesten toen opgeven.'

Hij en anderen sprongen van de zinkende vissersboot en probeerden naar het andere schip te zwemmen. De Soedanese kapitein daarvan sneed de trekkabel door, om te voorkomen dat zijn schip - waarop zich ook zo'n 500 mensen bevonden - door de zinkende boot zou worden meegetrokken. De spanning op de kabel was echter zo groot dat hij terugzwiepte en een vrouw de keel doorsneed.

Europa en de spreiding van de vluchtelingen

Met nieuwe voorstellen probeert Brussel de vluchtelingenstroom te stuiten en te spreiden. Gaat dat werken? Lees hier de analyse. (+)

Tientallen kinderen

Ongeveer 25 mensen wisten het eerste schip te bereiken, ongeveer 85 mensen werden gered. Een van de overlevenden is een 4-jarig meisje dat enkele dagen eerder haar moeder had verloren bij een verkeersongeval in Libië.

Onder de slachtoffers waren tientallen kinderen, onder wie zuigelingen. De Duitse hulporganisatie Sea Watch heeft een foto vrijgegeven van een verdronken baby in de armen van een Duitse hulpverlener. De hulporganisatie hoopt dat de Europese autoriteiten door de foto worden gedwongen na te denken over een veilige doorgang voor vluchtelingen die Europa willen bereiken.

De 28-jarige kapitein is gearresteerd door de Italiaanse politie.
Volgens hulporganisaties kwamen de meeste opvarenden uit Ethiopië. De gehele migrantenstroom vorige week op de Middellandse Zee bestond verder grotendeels uit Eritreeërs, Soedanezen en West-Afrikanen. De meeste boten vertrokken uit Sabratha. Artsen zonder Grenzen hoorde van veel migranten dat zij daar waren mishandeld door smokkelaars. Vrouwen zeiden verkracht te zijn.

Een Duitse hulpverlener houdt een verdronken baby vast. Beeld ap
Een Duitse hulpverlener houdt een verdronken baby vast.Beeld ap
Een boot die is vertrokken vanuit Libië kapseist in de Middellandse Zee. Beeld ap
Een boot die is vertrokken vanuit Libië kapseist in de Middellandse Zee.Beeld ap

'Zorgwekkende nieuwe trend'

Meer dan een derde van de 200 duizend vluchtelingen die dit jaar naar Europa zijn gekomen zijn kinderen, soms van slechts negen jaar oud. Steeds vaker zijn ze alleen. Hulporganisatie Save the Children spreekt tegen de Britse krant The Independent van een zorgwekkende nieuwe trend. Vooral in Italië wordt deze situatie als steeds ernstiger ervaren, maar ook in Spanje en Griekenland.

'Er zijn al drie keer zoveel onbegeleide minderjarigen als vorig jaar om deze tijd en onze medewerkers zeggen dat die kinderen steeds jonger worden', zei Gemma Parkin, een woordvoerster van de Britse organisatie. In de periode van 1 januari tot 22 mei zetten 33.200 asielzoekers voet aan land in Italië, 5400 van hen waren minderjarig en alleen. Een jaar eerder waren dat er 1700 op 26.000 migranten. Nog eens vijfhonderd kinderen waren wel in het gezelschap van familieleden.

De ontwikkeling zou worden veroorzaakt door de 'toenemende wanhoop' van mensen in vluchtelingenkampen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. 'Ze hebben het gevoel dat ze geen andere keus hebben dan die riskante reis te maken, of ze sturen hun oudste kind, meestal een puberjongen, om vast te werken en geld terug te sturen.' Uitbuiting, geweld en seksueel misbruik zijn dan een reëel gevaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden