Zeker 67 doden bij bomaanslag op spoorwegstation in Sri Lanka

Bij twee bomexplosies in een volle forensentrein in een buitenwijk van de Srilankaanse hoofdstad Colombo zijn woensdag zeker 67 doden gevallen....

AP, Reuter, AFP

COLOMBO

De regering legt de verantwoordelijkheid voor de aanslag bij de separatistische Tamil-guerrillastrijders. De bommen ontploften niet lang nadat een militaire woordvoerder bekend had gemaakt dat het leger de strategische Mullaitivu-basis in het noordoosten van het eiland had heroverd op de Tamil-rebellen. Die namen het kamp vorige week donderdag in.

Het afgelopen half jaar hebben de Srilankanen even kunnen hopen op een einde aan de oorlog in het noorden van hun land. Na een grootscheeps offensief veroverde het leger in december Jaffna, de 'hoofdstad' van de Tamil-rebellen.

Maar dertien jaar na de onlusten die beschouwd worden als het begin van de oorlog zijn de gevechten tussen leger en Tamil Tijgers opnieuw opgelaaid. Bij het gevecht om de Mullaitivu-basis, bijna 300 kilometer ten noordoosten van Colombo, zijn honderden soldaten en strijders omgekomen.

Het ministerie van Defensie meldde een dodental van meer dan driehonderd soldaten. Bij de aanval zouden vierhonderd rebellen zijn omgekomen. De Tamil Tijgers, die het kamp sinds vorige week in handen hadden, zeggen dat ze 1208 regeringssoldaten hebben gedood en zelf 241 strijders hebben verloren.

Dat maakt de slag tot de bloedigste van de hele oorlog, erger dan de vier dagen durende gevechten om de Pooneryn-basis in november 1993, die het leven kostte aan 754 soldaten en 700 rebellen. In totaal heeft de strijd om een onafhankelijke Tamilstaat aan meer dan 42 duizend Srilankanen het leven gekost.

Onafhankelijke informatie uit het oorlogsgebied is niet beschikbaar. Journalisten worden niet toegelaten tot het slagveld en de telefoonverbindingen met het noorden, dat grotendeels in handen is van de Tamils, zijn al jaren verbroken.

Kranten die niet regeringsgezind zijn verschijnen met grote witte plekken waar het woord 'censuur' in staat, en uitzendingen van buitenlandse televisiezenders worden gekuist als ze over Sri Lanka gaan. De censuur is ingesteld tijdens een regeringsoffensief in april. In het parlement eiste de oppositie gisteren de opheffing ervan.

De nieuwste gevechten maken duidelijk dat een oplossing voor de Srilankaanse burgeroorlog nog steeds ver weg is. Dat leek een paar maanden geleden anders, toen het regeringsleger de rebellen uit Jaffna verdreef. De regering hoopte dat de Tamil Tijgers na deze nederlaag bereid zouden zijn tot onderhandelen. In mei hadden de Tamil Tijgers het hele schiereiland Jaffna verlaten, waar ze de afgelopen vijf jaar heer en meester waren geweest. Er waren al plannen om het door de oorlog verwoeste schiereiland weer op te bouwen - een onontbeerlijke maatregel om het vertrouwen van de Tamil-bevolking te winnen.

President Chandrika Kumaratunga heeft een vredesplan voorgesteld waarin Sri Lanka een federatie van tamelijk autonome regio's zou worden, waaronder een door Tamils gedomineerde regio. Maar zo'n besluit moet gesteund worden door een tweederde meerderheid in het parlement en de belangrijkste oppositiepartij staat een 'ondeelbaar Sri Lanka' voor. Belangrijker was nog, dat de Tamil Tijgers het voorstel afwezen.

Op een bijeenkomst met zakenlieden zei Kumaratunga dat de oorlog inmiddels een kwart van de nationale begroting opslokt. 'We moeten absoluut zorgen dat de oorlog vóór eind 1997 ten einde is', zei ze. 'Als dat niet lukt, is de regering genoodzaakt te schrappen in een heleboel subsidies'.

De spanningen tussen de Tamils en de Singalese meerderheid in Sri Lanka bestaan al sinds het eiland in 1948 onafhankelijk werd van Groot-Brittannië. De Tamils - die door de Britten bevoordeeld waren - kwamen na de onafhankelijkheid vaak niet meer in aanmerking voor ambtenarenbanen. Onderwijs in hun taal werd verboden en bij de verdeling van land werden ze achtergesteld.

Dertien jaar geleden, op 23 juli 1983, trokken woedende Singalezen plunderend en moordend door Tamil-dorpen, als reactie op de dood van dertien Singalese soldaten die in een hinderlaag waren gelokt. Bij de onlusten kwamen zeker tweeduizend Tamils om het leven. Rebellen verklaarden de staat daarna de oorlog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden