Zeker 42 doden in Nepal door nieuwe zware aardbeving

Nepal is vandaag getroffen door een nieuwe zware aardbeving. Volgens de Amerikaanse geologische dienst USGS had de beving een kracht van 7,3 op de schaal van Richter, en lag het epicentrum op 18,5 kilometer diepte en niet ver van de hoofdstad Kathmandu. Er zouden zeker 42 doden en meer dan 1100 gewonden zijn gevallen door de beving.

Redactie
Een Nepalese man rent de straat op in Kathmandu, na een nieuwe aardbeving. Beeld ap
Een Nepalese man rent de straat op in Kathmandu, na een nieuwe aardbeving.Beeld ap

Reddingshelikopters zijn onderweg naar het getroffen gebied om hulp te verlenen. Mogelijk liggen mensen bedolven onder het puin, als gevolg van de beving of daaropvolgende aardverschuivingen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn de districten Sindhupalchowk en Dolkha het zwaarst getroffen. Het district Gorkha is door aardverschuivingen afgesneden van de buitenwereld.

Vier mensen kwamen om het leven in Chautara, ten oosten van Kathmandu, door ingestorte gebouwen, zei een woordvoerder van de VN-organisatie IOM in het gebied. Een zoek- en reddingsteam is in de stad op zoek naar overlevenden. Chautara werd na de beving enkele weken geleden een centrum voor humanitaire hulp. Tientallen hulpverleners trekken van daaruit dieper de binnenlanden in om slachtoffers bij te staan. Elders in het land vonden twee mensen de dood door de beving.

Ook in India zijn er mensen omgekomen. Volgens media uit het land zijn in het noorden van India zeker zeventien mensen omgekomen. Zestien van hen kwamen uit de provincie Bihar, die grenst aan Nepal.
Het Indiase ministerie van Binnenlandse Zaken sprak verder over 39 gewonden.

In Kathmandu werd de beving ook gevoeld. Zeker twee gebouwen in de hoofdstad zijn ineengezakt. De internationale luchthaven werd uit voorzorg gesloten. Na de eerdere beving werd flinke schade aangericht, ook aan gebouwen die overeind bleven staan, wat het gevaar van instorting dit keer vergroot. Er werden naschokken gevoeld van 6,3 en 6,5 op de schaal van Richter. Bewoners van de Indiase plaats Siliguri, op de grens tussen Nepal en India, zeiden dat er stukken beton van gebouwen afvielen.

Volgens het Noorse Rode Kruis zijn er 'veel gewonden en meerdere doden' gevallen. De organisatie werkt vanuit Chautara en liet via Twitter weten dat zij in haar hospitaal al verscheidene patiënten heeft ontvangen.

Inwoners van Kathmandu rennen in paniek de straat op. Beeld epa
Inwoners van Kathmandu rennen in paniek de straat op.Beeld epa
Door de eerdere aardbeving ingestorte huizen in Kathmandu. Beeld reuters
Door de eerdere aardbeving ingestorte huizen in Kathmandu.Beeld reuters

Eerdere aardbeving

Eind april werd Nepal getroffen door een aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter, dat is bijna vier keer zwaarder dan de beving van vandaag. De schok van eind april kostte aan meer dan 8150 mensen het leven, meer dan zeventienduizend mensen raakten gewond. Hele dorpen werden met de grond gelijk gemaakt door de bevingen of de aardverschuivingen die erop volgden. In tegenstelling tot die beving was de schok nu in afgelegen gebied, en lag het epicentrum dieper dan de beving van april, dat op 15 kilometer diepte lag. Hoe dichter aan de oppervlakte, hoe schadelijker de beving doorgaans.

Mensen gered

Vandaag werd bekend dat het Nepalese leger 117 mensen heeft gered uit drie afgelegen bergdorpen ten noorden van de hoofdstad Kathmandu. Onder hen zijn twee Amerikanen die naar Nepal waren gereisd om te zoeken naar een familielid dat sinds de aardbeving van ruim twee weken geleden vermist is.

In de drie dorpen, die populair zijn bij bergsporters, zijn door de beving honderden mensen omgekomen. De reddingsoperatie werd bemoeilijkt door een reeks lawines en het slechte weer in de Langtang-vallei, waarin de dorpen liggen.

Een Nepalese vrouw en haar kind in het dorp Ebi, op ongeveer 60 kilometer van Kathmandu. Beeld afp
Een Nepalese vrouw en haar kind in het dorp Ebi, op ongeveer 60 kilometer van Kathmandu.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden