Zeker 30 miljoen batterijen worden gewoon weggegooid

Ruim een kwart van de gebruikte batterijen in Nederland is vorig jaar terechtgekomen in de vuilnisbak. Deze dertig miljoen batterijen gingen verloren voor recycling en vervuilden de rookgassen van afvalverbrandingsinstallaties....

In haar jaarverslag becijfert de stichting dat de inzameling van batterijen in Nederland in 2003 opnieuw is gestegen. Die conclusie valt echter niet hard te maken, erkent marketingman De Buck van Stibat. Het percentage ingezamelde batterijen ging vorig jaar omhoog van 71 naar 74 procent. Maar de rekenmethode voor het aantal weggegooide batterijen werd in 2002 rigoureus veranderd.

Voor die tijd werd zes keer per jaar een steekproef gedaan in het huishoudelijk afval van de Nederlander. Daarna ging men over op een meetmethode bij één grote afvalinstallatie van Essent in Wijster.

De laatste telling is volgens afvalexperts nauwkeuriger. 'Maar in theorie is het inderdaad niet mogelijk beide cijfers met elkaar te vergelijken.'

Van het ministerie van VROM moet het aantal ingezamelde batterijen binnen vier jaar zijn gestegen tot 80 procent. Tot vorig jaar moest dat 90 procent zijn, anders zou een statiegeldsysteem worden ingevoerd. Dit dreigement wordt niet uitgevoerd. De Europese regeling voor batterij-inzameling die binnenkort wordt ingevoerd, kent de sanctie ook niet.

De industrie hoopt het streefpercentage onder meer te halen door te jagen op 'reststromen' batterijen. Zo ontdekte Stibat dat geïmporteerde batterijen die worden teruggestuurd naar de fabriek, buiten de batterijboekhouding blijven. Dat is altijd zo geweest, maar vanaf komend jaar worden ze ingeboekt als ingezameld. 'Daarmee komen we tevens een stap dichter bij de doelstelling van 80 procent.'

Het ministerie van VROM kent de rekenmethode en heeft er geen bezwaar tegen, zegt een woordvoerder. 'De feitelijke afvalstroom komt er beter door in beeld.'

Een gezin waarvan het jongste kind tussen de 6 en 17 jaar oud is, heeft volgens Stibat gemiddeld 109 batterijen in huis. De verkoop van eenmalige batterijen stijgt met 4 procent per jaar.

Stibat geeft jaarlijks voor 125 duizend euro reischeques weg aan mensen die tien lege batterijen retourneren. Het verwijt dat dit leidt tot een toename van milieuvervuilende vliegvakanties, vindt men onzin.

'Wij vertellen de mensen niet welke reisbestemming ze moeten kiezen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden