Zeker 231 koorknapen Regensburg misbruikt

Priesters en leraren van het beroemde kathedraalkoor in de Duitse stad Regensburg hebben de afgelopen decennia minstens 231 koorknapen misbruikt, mishandeld of gemarteld. Advocaat Ulrich Weber, die afgelopen jaar in opdracht van het bisdom sprak met talloze betrokkenen en geheime archieven raadpleegde, vreest dat het daadwerkelijke aantal slachtoffers nog hoger ligt.

Advocaat Ulrich Weber Beeld afp

Weber schat dat ongeveer een derde van de 2.100 leerlingen die tussen 1953 en 1992 naar Regensburg kwamen en zongen bij de Regensburger Domspatzen met lichamelijk geweld te maken heeft gehad.

In vijftig van de 231 gevallen was sprake van seksueel geweld. Daarbij varieerde de handelingen van strelen tot verkrachting. Andere koorleden zeiden dat ze tot bloedens toe zijn geslagen met een stok, sleutelhanger of zegelring. Jongens die in bed hadden geplast mochten niets meer drinken.

De meeste misdrijven zijn inmiddels verjaard. Intern was volgens Weber al langer bekend wat er gebeurde, maar uit vrees voor persoonlijke gevolgen en die voor het koor werd daar niets mee gedaan.

Het aantal slachtoffers ligt daarmee een stuk hoger dan de 72 gevallen die eerder bekend waren. Het bisdom heeft slachtoffers 2.500 euro in het vooruitzicht gesteld.

Beeld Dpa

Ratzinger

Het ruim duizend jaar oude Regensburger Domspatzen-koor luistert kerkdiensten in de Dom van Regensburg op en geeft concerten in de hele wereld. Enkele jaren geleden kregen de klachten over misbruik van voormalige koorleden in Regensburg, waar naast een muziekgymnasium ook een internaat is gevestigd, al de nodige aandacht. Georg Ratzinger, de broer van de toenmalige paus Benedictus VVI, was daar namelijk jarenlang dirigent.

Ratzinger sprak openlijk zijn afschuw uit over het misbruik en mishandelingen van de jongens van het koor. Hij vertelde destijds dat hij tijdens concertreizen van zijn koorleden wel eens iets had opgevangen over hoe het er met name op het internaat aan toe ging. Dat ging volgens Ratzinger echter niet over seksueel misbruik en het was nooit zo ernstig dat hij het gevoel had dat hij iets moest ondernemen tegen leiders van het internaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden