Zeker 21 doden bij aanslag museum Tunesië

Een gijzeling van bezoekers in het nationale museum van Tunesië is door politie en leger beëindigd. Bij de gijzeling zijn volgens de autoriteiten zeker 21 doden gevallen, onder wie 17 buitenlandse toeristen. Voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad reageerde met afschuw, maar benadrukte dat 'de EU zich niet laat afschrikken door dergelijke wreedheden.' Later verhoogde de Tunesische staatstelevisie het dodental naar 22, zonder verder uitleg te geven.

Redactie
Politie en veiligheidspersoneel met een lege stretcher bij het Bardo museum Beeld ap
Politie en veiligheidspersoneel met een lege stretcher bij het Bardo museumBeeld ap

Bij de aanslag zijn geen Nederlanders om het leven gekomen of gewond geraakt. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag laten weten.

De slachtoffers zijn afkomstig uit verschillende landen. Onder de doden zijn zeker zeven Polen. Dat heeft de voorzitter van het Poolse parlement, Radoslav Sikorski, vanavond bekendgemaakt. Hij noemde het de grootste aanslag met Poolse slachtoffers sinds aanslagen op het WTC in New York in 2001.

Door de aanslag zijn ook drie Italianen omgekomen. Dat meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Rome, aldus Italiaanse media.

Daarnaast zijn een Fransman, vier Polen en een aantal beveiligers gewond geraakt. Op het moment van de aanslag op het museum waren er volgens plaatselijke media onder anderen Britten, Duitsers, Fransen, Italianen, Polen en Spanjaarden in het negentiende-eeuwse pand.

Het Bardomuseum staat naast het parlementsgebouw. De aanval werd uitgevoerd door zeker twee met automatische wapens uitgeruste terroristen. De als militairen vermomde daders zouden voor ze het Bardomuseum binnengingen vergeefs hebben geprobeerd het parlementsgebouw binnen te dringen. Wie er achter de aanval zit, is nog onduidelijk. Tunesië kampt de laatste jaren met extremistische bewegingen. Sommige daarvan hebben banden met Islamitische Staat.

Sinds de val van president Zine al-Abidine Ben Ali in januari 2011 zijn in Tunesië bijna zestig leden van leger en politie omgekomen in gevechten met gewapende groepen extremisten. Burgers werden tot vandaag ontzien. De val van Ben Ali was een gevolg van hevige protesten die later de Arabische Lente gingen heten. In Ben Ali's voetsporen kwamen nog zeker drie Arabische potentaten ten val.

Liveblog

Lees in ons liveblog de meest actuele ontwikkelingen in Tunesië

Tunesische politie op de stoep tijdens de gijzeling Beeld reuters
Tunesische politie op de stoep tijdens de gijzelingBeeld reuters

EU reageert met afschuw

In Brussel is met afschuw gereageerd op de aanslag. 'De EU en Tunesië zullen niet geïntimideerd worden door terrorisme, thuis of elders', liet Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad optekenen. Hij zegde de steun van de EU toe aan Tunesië in de strijd voor vrede en democratie. 'We zullen ons niet laten afschrikken door dergelijke wreedheden.'

EU-buitenlandbaas Federica Mogherini zei in een persverklaring door de aanslag gesterkt te zijn 'in onze vastberadenheid om nauwer samen te werken met onze partners in de strijd tegen terrorisme'.

De reisorganisaties Holland International, Arke en Kras hebben in Tunesië de excursies naar de hoofdstad Tunis voor de komende tijd geannuleerd vanwege de aanslag.

'We doen het uit voorzorg en houden de situatie in de gaten', zei een woordvoerster van het overkoepelende bedrijf TUI vanavond na een bericht van het AD. Op welke termijn de excursies worden hervat is onduidelijk.
In het Noord-Afrikaanse land verblijven ongeveer tweehonderd Nederlandse toeristen die via de drie organisaties reizen. Zij waren vandaag niet georganiseerd op excursie in Tunis. De Nederlanders verblijven vrijwel allemaal aan de Middellandse Zeekust.

Politie kruipt langs omheining van het parlement van Tunesië Beeld reuters
Politie kruipt langs omheining van het parlement van TunesiëBeeld reuters

Collectie

Het Bardomuseum in Tunis is het nationale museum en het grootste van Tunesië. Het meest aansprekende onderdeel van de collectie zijn Romeinse mozaïeken die tot de belangrijkste in de wereld worden gerekend. Het museum is gevestigd in een onderdeel van een Ottomaans paleis waarvan de bouw in de vijftiende eeuw begon en waar ook lange tijd een harem in was ondergebracht.

Nadat Tunesië in 1881 een Frans protectoraat was geworden, werden gebouwen opgeknapt en in het complex werden de eerste collecties antieke voorwerpen ondergebracht. De naam Bardo is afkomstig van het Spaanse woord prado dat tuin of weide betekent.

Behalve de Romeinse mozaïeken, onder andere afkomstig uit het vroegere Carthago, herbergt het museum een reeks archeologische vondsten van Romeinse sculpturen tot Egyptische beelden en is er uitgebreide aandacht voor Tunesische kunst en cultuur. Het museum vierde in 2013 het 125-jarig bestaan.

null Beeld ap
Beeld ap
Tunesische politie tijdens de gijzeling Beeld reuters
Tunesische politie tijdens de gijzelingBeeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden