Zeker 20 slachtoffers bij Soedische aanval op AZG-ziekenhuis Jemen

Een luchtaanval op een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in het Noord-Jemenitische Abs heeft maandag minstens zeven levens geëist. Dertien mensen raakten gewond, melden omwonenden en lokale ambtenaren. AzG zegt nog niet te kunnen overzien hoeveel slachtoffers er precies zijn gevallen.

Redactie
Een huis in Sanaa dat is vernietigd bij een Saoedische luchtaanval. Beeld EPA
Een huis in Sanaa dat is vernietigd bij een Saoedische luchtaanval.Beeld EPA

De luchtaanval werd uitgevoerd door Saoedi-Arabië en een aantal soennitische bondgenoten, die de Jemenitische regering te hulp zijn geschoten in haar strijd tegen de sjiitische Houthi-rebellen.

Op zaterdag kwamen zeker tien kinderen om bij een luchtaanval in de buurprovincie Sadaa. Ruim twintig andere kinderen raakten gewond, aldus Artsen zonder Grenzen. Volgens vertegenwoordigers van de Houthi-bevolkingsgroep is bij de luchtaanval een school getroffen. De actie zou door de Saoedische luchtmacht zijn gecoördineerd.

Onlangs liep het vredesoverleg tussen Houthi-rebellen en de door de internationale gemeenschap erkende regering van Jemen vast. Saoedi-Arabië is een bondgenoot van de internationaal erkende regering van president Abed Rabbo Mansour Hadi en bestookt de Houthi's vanuit de lucht. Volgens de Verenigde Naties treffen de Saoediërs ook geregeld burgers.

Bij Saoedische bombardementen op Jemen kwamen in 2015 zeker 510 kinderen om het leven. Nog eens 667 kinderen raakten gewond. De VN zit in zijn maag met deze bevinden zo bleek vorige week. Tijdens een zitting van de VN-Veiligheidsraad in New York bleek dat secretaris-generaal Ban Ki-moon nog geen besluit heeft genomen over het al dan niet schrappen van Saoedi-Arabië van een 'zwarte lijst' van landen die zich schuldig maken aan het doden en verwonden van kinderen in conflictgebieden.

Coalitie

De controverse over de lijst, met daarop ook landen als Somalië, Pakistan en de Democratische Republiek Congo, begon twee maanden geleden bij de presentatie van een jaarlijks VN-rapport over de positie van kinderen in gewapende conflicten. Saoedi-Arabië kwam aanvankelijk voor op de lijst, maar werd daar na druk van zijn diplomaten weer af gehaald.

In maart 2015 besloot een coalitie van Arabische landen (en Senegal) onder leiding van Saoedi-Arabië, en gesteund door de VS en Groot-Brittannië, te interveniëren in de Jemenitische burgeroorlog. Doel is de sjiitische Houthi-rebellen uit Sanaa te verdrijven en de gevluchte president van Jemen terug in het zadel te krijgen.

Dat er bij de bombardementen veel kinderen omkomen, is geen verrassing, want beide partijen zetten kindsoldaten in. Volgens mensenrechtenorganisaties vecht 70 tot 80 procent van de minderjarigen mee aan Houthi-zijde. Ook zijn kinderen omgekomen bij bombardementen op scholen en ziekenhuizen.

'Kinderen in bewapende jeeps horen bij het dagelijks leven'

Abdullah Hamad Saleh, 13 jaar oud, zit op een pick-up truck in het noorden van Jemen. Het is de tweede week van de ramadan in 2015, en Abdullahs peloton is net een aantal huizen binnengevallen in al-Jawf, de hoofdstad van de gelijknamige noordelijke provincie. Plots suist er een projectiel door de lucht. Alles voor zijn ogen wordt zwart. De kindsoldaten in Jemen - voor zover bekend allemaal jongens - zijn gemiddeld 13 tot 14 jaar oud en worden voor allerlei vuile klusjes ingezet.

null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden