nieuws

Zeker 20 migranten verdronken op weg naar Jemen nadat ze door smokkelaars van boord zijn gegooid

Minstens twintig migranten zijn overleden nadat smokkelaars hen voor de kust van Djibouti overboord hadden gezet. Het is de derde keer binnen een half jaar dat migranten op deze wijze verdrinken in de Golf van Aden. Wie de gevaarlijke overtocht overleeft, wordt in Jemen opnieuw opgewacht door smokkelaars om de reis door oorlogsgebied voort te zetten richting werk in Saoedi-Arabië.

Carlijn van Esch
Ethiopische migranten nabij Obock in Djibouti. Hier vertrekken ze naar Jemen.  Beeld AP
Ethiopische migranten nabij Obock in Djibouti. Hier vertrekken ze naar Jemen.Beeld AP

De boot vertrok woensdagochtend uit de hoofdstad Djibouti met minstens tweehonderd migranten aan boord, waaronder vrouwen en kinderen, zo meldt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) in een persverklaring. Na amper een half uur op zee werden ongeveer tachtig mensen gedwongen het overvolle schip te verlaten. Vijf lichamen werden woensdag gevonden, tientallen anderen worden nog vermist. De overlevenden zijn opgevangen in de stad Obock in het noordoosten van Djibouti.

. Beeld .
.Beeld .

In oktober 2020 vonden twee vergelijkbare incidenten plaats, waarbij in totaal vijftig migranten verdronken. Antonio Vitórino, directeur van IOM, riep woensdag op Twitter op tot de vervolging van de smokkelaars: ‘Het vervolgen van mensenhandelaars en smokkelaars die jagen op de kwetsbaarheden van migranten, moet een prioriteit zijn.’

Wetteloosheid

Op dit moment worden smokkelaars bijna nooit gestraft voor hun misdaden, omdat zij veelal actief zijn in landen waar wetteloosheid heerst. ‘Wat hier gebeurt, is moord’, benadrukt Olivia Headon, woordvoerder van IOM Jemen. Volgens Headon is vervolging wel mogelijk in veiligere landen, zoals Djibouti.

‘De meeste migranten weten niet dat er een conflict gaande is in Jemen’, zegt IOM-woordvoerder Olivia Headon. Beeld AP
‘De meeste migranten weten niet dat er een conflict gaande is in Jemen’, zegt IOM-woordvoerder Olivia Headon.Beeld AP

De migranten waren onderweg naar Jemen, in de hoop verder te reizen naar de Golfstaten om geld te verdienen voor hun families. Jaarlijks maken tienduizenden jonge Afrikanen, vooral uit Ethiopië en Somalië, de gevaarlijke overtocht van de Hoorn van Afrika naar het Arabisch Schiereiland.

Vanwege de burgeroorlog in Jemen is het heel moeilijk geworden om door te reizen naar Saoedi-Arabië. Volgens IOM zijn duizenden migranten in Jemen gestrand, waar zij worden uitgebuit of verstrikt raken in de oorlog. ‘De meeste migranten weten niet dat er een conflict gaande is in Jemen’, zegt Headon. ‘De smokkelaars vertellen hen niet over de risico’s van de reis.’

Mobiele teams van IOM proberen zoveel mogelijk migranten bij aankomst in Jemen op te vangen en zo te voorkomen dat ze opnieuw in handen van mensensmokkelaars vallen. ‘In Jemen houden smokkelaars de migranten vaak wekenlang gevangen en martelen hen. Ze sturen video’s van de martelingen naar de familie en vragen om losgeld’, vertelt Headon. Eenmaal vrijgelaten moeten ze gevaarlijk werk doen om het vervolg van de reis te kunnen betalen. ‘Het doorkruisen van Jemen is het duurste deel van de route’, aldus Headon.

Tijdelijke afname

Vorig jaar maakten veel minder migranten de reis naar Jemen vanwege strengere grenscontroles die zijn ingesteld vanwege het coronavirus. In 2020 ging het om ongeveer 37,5 duizend migranten, vergeleken met 138 duizend in 2019. De pandemie heeft een nog grotere impact op de mogelijkheid om gestrande reizigers terug te laten reizen. Het programma voor vrijwillige terugkeer van IOM ligt sinds maart 2020 stil. Afgelopen maanden arriveerden weer meer migranten in Jemen, wat zorgen baart over toekomstige tragedies.

IOM werkt samen met de autoriteiten in Djibouti om de migranten beter te beschermen. Naast het aanbieden van hulp en onderdak, proberen de hulpverleners de migranten te ontmoedigen de oversteek te maken. Maar voor de droom van een goed inkomen en een comfortabel leven in de Golfstaten zullen velen de sprong blijven wagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden