NieuwsProtesten Kampala

Zeker 19 doden bij protesten in Oeganda na arrestatie oppositieleider

De Oegandese hoofdstad Kampala is veranderd in een slagveld nadat afgelopen woensdag Bobi Wine werd gearresteerd. Deze populaire 38-jarige zanger-politicus wil het bij de verkiezingen in januari opnemen tegen de huidige president Yoweri Museveni (76), die al sinds 1986 aan de macht is.

Mark Schenkel
Oppositieleider Bobi Wine (midden, in het blauw). Beeld Reuters
Oppositieleider Bobi Wine (midden, in het blauw).Beeld Reuters

Militairen, oproerpolitie en mannen in burgerkledij en met kalasjnikovs schoten woensdag en donderdag op tal van plekken in Kampala op burgers, nadat er in de stad grote protesten waren uitgebroken tegen de arrestatie van Bobi Wine. Bij het mortuarium van het grootste ziekenhuis in Kampala werden donderdag minstens negentien lichamen geteld van mensen die om het leven waren gekomen door kogels of door het inademen van traangas.

Veiligheidsapparaat

Het grove geweld toont de vastberadenheid waarmee president Museveni, een voormalige guerrillastrijder, zijn 34 jaar oude heerschappij in Oeganda wil voortzetten. Museveni’s uitdager Bobi Wine is door zijn achtergrond als reggaezanger erg populair onder de jeugd, en jeugd is er heel veel in Oeganda: meer dan driekwart van de inwoners is jonger dan 30. Geconfronteerd met hun roep om verandering, haalt Museveni met behulp van zijn grote veiligheidsapparaat de teugels alleen maar verder aan.

Bobi Wine werd woensdag gearresteerd terwijl hij in een district ten oosten van Kampala op verkiezingstournee was. Volgens de politie werd Wine opgepakt omdat hij zich niet hield aan de coronaregels, die voorschrijven dat politici geen al te grote groepen aanhangers op de been mogen brengen. Alleen voor president Museveni gaan deze regels niet op. Het nieuws over Bobi Wine’s arrestatie bereikte al snel Kampala, waar grote onrust uitbrak. Op donderdag was Wine nog niet vrijgelaten.

Etnische diversiteit

De grote populariteit van Bobi Wine in en rond Kampala valt ook te verklaren doordat hij deel uitmaakt van de bevolkingsgroep die van oudsher in dit gebied leeft, de Baganda. Zij vormen de grootste groep in het etnisch zeer diverse Oeganda. President Museveni komt oorspronkelijk uit het westen van het land.

Ruim twee weken geleden, op de dag dat de verkiezingscampagnes in Oeganda van start gingen, werd Bobi Wine reeds kortstondig vastgezet. Een andere kandidaat verscheen zonder schoenen bij de aftrap van het campagneseizoen, nadat hij door de politie onder handen was genomen. En in september 2017 was Bobi Wine betrokken bij een ernstig incident in het afgelegen noorden van Oeganda: tijdens schermutselingen met speciale ordetroepen werd zijn chauffeur doodgeschoten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden