Zeker 140 Senegalese migranten verdronken op weg naar Canarische Eilanden

Voor de kust van Senegal zijn afgelopen weekend meer dan 140 migranten verdronken die op weg waren naar de Canarische Eilanden. De omvang van de ramp, de grootste van dit jaar volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), werd donderdag pas duidelijk.

Carlijne Vos
De Senegalees Assane Diallo in november 2018, voordat hij de oversteek van zijn land naar de Canarische Eilanden zal maken. Beeld REUTERS
De Senegalees Assane Diallo in november 2018, voordat hij de oversteek van zijn land naar de Canarische Eilanden zal maken.Beeld REUTERS

De boot waarop de migranten waren vertrokken vanuit het vissersplaatsje Mbour, ten zuiden van de hoofdstad Dakar, was in brand gevlogen en omgeslagen. Zo’n zestig migranten konden worden gered. Aanvankelijk werd aangenomen dat een tiental migranten was vermist maar er bleken tweehonderd passagiers aan boord.

De gevaarlijke zeeroute naar de Canarische Eilanden is sinds een jaar weer populair omdat de smokkelroute via Libië moeilijker is geworden door strengere grenscontroles en de daar heersende burgeroorlog. Dit jaar zijn al zo’n 11 duizend migranten aangekomen op de Canarische Eilanden, tegen 2.557 vorig jaar. Met deze scheepsramp meegeteld zijn dit jaar vierhonderd migranten omgekomen op deze Atlantische kustroute, twee keer zoveel als vorig jaar.

De migratieroute vanuit Senegal en Mauritanië naar de Canarische Eilanden was rond de eeuwwisseling ook populair. Hier kwam een einde aan toen Spanje in 2006 met beide landen afspraken voor gezamenlijke grenscontroles aanscherpte. De Europese Unie ondersteunde de versterking van de kustwacht van beide landen met geld en materieel. In ruil voor het tegenhouden van illegale migranten, liet Spanje jaarlijks enkele honderden Senegalese seizoensarbeiders toe. Met Marokko werden gelijksoortige afspraken gemaakt die lang stand hielden.

Nu de route weer in trek is heeft de kustwacht er de handen vol aan. Alleen al in september werden 388 migranten tegengehouden. Volgens IOM is de route naar de Spaanse eilanden levensgevaarlijk. Vorige maand zouden veertien bootjes met 633 migranten aan boord zijn vanaf de Senegalese kust zijn vertrokken, waarvan een kwart in de problemen kwam. ‘We roepen op tot eenheid tussen overheden en de internationale gemeenschap om een einde te maken aan mensenhandel en smokkelnetwerken die misbruik maken van wanhopige jeugd’, zegt Bakary Doumbia, hoofd van IOM in Senegal.

Ook voor de kust van Mauritanië zijn donderdag vermoedelijk 36 migranten verdronken. Zestig mensen zouden uit Senegal zijn vertrokken in een pirogue, een traditionele rijkbeschilderde smalle visserskano, maar kwamen voor de kust van de visindustriestad Nouadhibou in de problemen. De kustwacht zou 24 migranten hebben gered. Eerder deze week waren ook al driehonderd migranten gered die op zee in de problemen waren gekomen. Op een van de bootjes werden twee levenloze lichamen aangetroffen, zo meldt het persbureau van Mauritanië.

LEES VERDER:
Met kippen en onderwijs hoopt de EU jongeren in Senegal te houden, maar de droom Europa is groot. Werkloze jongeren zien de stenen huizen die families bouwen met geld dat hun kinderen hen toesturen vanuit Europa en denken, dat wil ik ook. Dus wil ook de 15-jarige Ibrahim Dabo naar Europa. ‘Wie niet?’

Nouadhibou was in 2006 de springplank naar Europa. In de Mauritiaanse vissersplaats wachten duizenden Afrikanen tot het donker is en ze in een van de duizenden bootjes kunnen stappen. Doodsbang, zijn ze. Maar ja, wie niet waagt, heeft toch niks

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden