Zeker 113 doden door strijd Somalië

Zeker 113 burgers zijn de afgelopen drie dagen omgekomen...

ANP

Er wordt in Somalië nog altijd zwaar gevochten tussen het regeringsleger, dat wordt gesteund door Ethiopische militairen, en vooral radicaal-islamitische opstandelingen. Ethiopische troepen wisten in december samen met het leger van het overgangsregime de militie van de Raad van Islamitische Rechtbanken uit Mogadishu en andere grote steden te verdrijven. Veel moslimstrijders doken onder en zwoeren de strijd te hervatten zodra zij zich hadden gehergroepeerd.

Sindsdien is de hoofdstad getroffen door verscheidene golven van geweld, zoals eind maart toen enkele honderden mensen de dood vonden. Volgens diplomatieke bronnen staan de Ethiopiërs niet alleen tegenover de moslimmilitie, maar ook tegenover clans die nauwelijks of geen banden met de islamisten hebben.

Hevig
Volgens bewoners van de stad zijn de gevechten, die vrijdag onafgebroken doorgingen, even hevig als die van eind maart Het dodental kan derhalve uiteindelijk aanzienlijk hoger uitvallen.

De VN waarschuwt voor een humanitaire ramp. De meeste vluchtelingen hebben elders geen onderkomen en leven in de buitenlucht, onder bomen en langs de kant van de weg. Ze hebben nauwelijks de beschikking over voedsel, water en andere basale voorzieningen.

Tot eind vorig jaar controleerden de islamitische milities het grootste deel van het land. Ze werden verdreven door troepen van de voorlopige Somalische regering en het Ethiopische leger.

Aanvankelijk leek de toestand in het Oost-Afrikaanse land te normaliseren, maar sinds enkele maanden voeren de islamitische milities een soort guerrillaoorlog.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden