Zeker 100 doden na gasexplosie in metro Z-Korea

AP, AFP, Reuter SEOUL Door een gasexplosie in het bouwtracé van de metro in de op twee na grootste stad van Zuid-Korea, Taegu, zijn vrijdagochtend zeker 103 doden en rond tweehonderd gewonden gevallen....

AP; AFP; REUTER

Veel slachtoffers zijn tieners die op weg waren naar school. Taegu, een stad met 2,2 miljoen inwoners, ligt 240 kilometer ten zuiden van Seoul.

Rond 3900 politiemensen, brandweerlieden, soldaten en vrijwilligers zochten vrijdag in de ravage naar meer slachtoffers en mogelijke overlevenden. De autoriteiten vrezen dat onder de grond tientallen arbeiders vastzitten. De ontploffing in de ochtendspits is waarschijnlijk veroorzaakt door lekkend gas. Volgens de televisie waren werkers in de put aan het lassen.

Bij de explosie werden staalplaten die de bouwplaats afschermden of als tijdelijke rijweg dienden, honderden meters een drukke straat in het stadscentrum ingeslingerd. Daardoor kwamen tientallen voetgangers om het leven. Ook werden bussen en andere voertuigen getroffen. Een aantal daarvan stortte tien meter naar beneden in de door de explosie veroorzaakte wegverzakking.

De ramp in Taegu was de laatste in een serie van bouwongelukken die Zuid-Korea het afgelopen jaar heeft getroffen. In Seoul kwamen in december twaalf mensen om het leven, eveneens bij een gasontploffing. In oktober stortte in de hoofdstad een brug in over de rivier de Han. Daarbij kwamen 32 mensen om. In de tussenliggende tijd kostten kleinschaliger ongelukken aan tientallen mensen het leven.

De reeks van rampen ondergraaft in toenemene mate het vertrouwen van de bevolking in de regering van president Kim Young-sam. Na de ramp met de brug in Seoul beloofde de president dat de bouwvoorschriften verscherpt zouden worden en dat beter zou worden toegezien op naleving ervan. De explosie in Taegu betekent een nieuwe klap voor Kim Young-sam, zeker met het oog op de plaatselijke verkiezingen van juni aanstaande. De president noemde de explosie 'het gevolg van onzorgvuldigheid.'

'Ons land wordt een republiek van rampen', zei een woordvoerder van de belangrijkste oppositiepartij, de Democratische Partij, vrijdag in een reactie. 'De bevolking heeft geen vertrouwen meer in de overheid en siddert van angst. Het ongeluk in Taegu is een nieuw bewijs van de incompetentie van de huidige regering.'

Corruptie, haastwerk bij de constructiewerkzaamheden en het niet naleven van veiligheidsregels worden als de voornaamste oorzaken van de bouwrampen gezien. Zuidkoreaanse bouwfirma's zijn in eigen land aan veel minder strikte regels gebonden dan bij de werkzaamheden die zij in het buitenland verrichten het geval is.

De Zuidkoreaanse regering vreest dat de ongelukken in eigen land invloed zullen hebben op het aantal bouworders uit het buitenland. In 1994 haalden Zuidkoreaanse bouwbedrijven nog voor ongeveer elf miljard gulden buitenlandse orders binnen, een groei van 144 procent ten opzichte van 1993. De eerste drie maanden van 1995 hebben een daling te zien gegeven ten opzichte van het eerste kwartaal van 1994 met ongeveer 20 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden