Zeilster grijpt naast goud, springruiters pakken zilver

Paardensport

Landenwedstrijd

VAN ONZE VERSLAGGEVERMARK MISÉRUS

LONDEN - Een Tukker, twee noorderlingen en een Brabants broekie reden zich het vuur uit de sloffen in een ontknoping onder hoogspanning. Pas in de allesbeslissende tweestrijd om het goud bogen de springruiters het hoofd voor Groot-Brittannië, al was er op voorhand zelfs niet op een podiumplaats gerekend.

In het oudste koninklijke park van de stad verraste Nederland met de eerste medaille voor een springploeg sinds de Spelen van 1992. Twee uit de lepels ploffende balken voorkwamen dat de ploeg van toen als olympisch kampioen werd geëvenaard.

De opvolgers stelden zich tevreden met zilver. Marc Houtzager, Gerco Schröder en de debutanten Jur Vrieling en Maikel van der Vleuten moesten wel, vonden ze. Al kostte het Vrieling moeite genoeg. 'We waren er hier vandaag zo dichtbij', treurde hij.

Heel even dacht Rob Ehrens zijn trilogie als bondscoach te voltooien. Maar op de wereldtitel in 2006 en het Europese kampioenschap een jaar later volgde geen olympisch teamgoud. 'Tegen de Britten viel vandaag niet op te springen', vond Ehrens.

'Krankzinnig', noemde Vrieling de spanning die de allesbeslissende barrage tegen de Britten met zich meebracht. 'Dit was voor iedereen zenuwslopend. Ik heb ook nog nooit zoiets meegemaakt.' 'Je denkt dat alles klaar is. En dan moet je ineens nog een keer', zei Houtzager.

Na drie dagen van hindernissen slechten in Greenwich Park gingen Groot-Brittannië en Nederland samen aan kop in het klassement. Omdat de slechtste prestatie van een ruiter mag worden weggestreept, hielden beide landen exact vier strafpunten over. Daarmee tekende zich een extra duel af om uit maken wie de VS zouden opvolgen als titelhouders.

En het kampioenschap was al zo zonderling verlopen, stelde Ehrens vast. Met het wegvallen van Duitsland, Frankrijk en België verdween de topdrie van het laatste WK voor de slotdag uit beeld. Over de prestaties van zijn eigen ruiters had Ehrens weinig te klagen. De eerste wedstrijd kwamen al zijn ruiters schadevrij door, de averij de dag erop was ook te overzien.

De bondscoach, een oud-springruiter met een ruime staat van dienst, had er geen verklaring voor. 'Lekker lopen', noemt Ehrens zo'n situatie.

Niets is er volgens hem op voorhand te zeggen over de kansen die een springploeg maakt bij een belangrijk toernooi. Ontelbaar veel factoren spelen een rol, zei hij. 'Het hangt er al van af hoe een paard heeft geslapen. En het duurt best lang voordat je daar als ruiter achter bent.'

Als de gedeelde nummer twee in de tussenstand, samen met de Britten, waande Nederland zich kansrijk achter Saoedi-Arabië. Dat kwartet begon als koplopers aan de dag waarop het teamklassement werd opgemaakt. Dertien strafpunten later bleek brons het hoogst haalbare.

Het was vanwege hun reputatie maar goed ook, meende de concurrentie. De paarden van twee Arabische springruiters werden in februari positief bevonden op doping. Een schorsing van acht maanden was het gevolg, totdat het internationale sporttribunaal CAS die tot een maand terugbracht. Daardoor kon een van de twee ruiters alsnog aan de Spelen deelnemen. En werden de prestaties van de Saoedi's met een bedenkelijke blik gevolgd. 'Niemand zou ze het goud gegund hebben', zei technisch directeur Maarten van der Heijden van de Nederlandse hippische bond.

Een 'vurig gehoopte, maar zeker niet verwachte' medaille kon hij bijschrijven. Vandaag volgt wellicht het brons wanneer ook het pleit in de landenwedstrijd dressuur wordt beslecht. Morgen streeft Ehrens meer medailles na. De ruiters springen dan voor eigen eer en glorie.

'Ik denk altijd in goud. Dat moet een coach ook', zei hij. Ook Vrieling zei met titelaspiraties aan de Spelen te zijn begonnen. Maar over zilver, wilde niemand zich beklagen. Houtzager had er 'blind voor getekend'.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden