Zeilmeisje

Reinout Oerlemans heeft de filmrechten, woensdag werden de exclusieve boekrechten verworven, het wachten is nu op Laura, the musical. Laura Dekker, alias het 14-jarige zeilmeisje, was weer eens in het nieuws....

Onverschrokken stond ze de pers nog eens te woord – alles om maar de eerste en de jongste te zijn die de wereld over zeilde, in haar (G)uppie. ‘Het moeilijkst is eigenlijk de havens aanlopen. Op zee, dat lukt allemaal wel’, aldus het kind tegen RTL Nieuws. Een andere zender vroeg of ze niet bang was voor piraten of berovingen. Dekker: ‘Ik heb er wel over nagedacht, maar ik ga er niet bang van worden, of zenuwachtig of zoiets. Ik bedoel: dat hoort er gewoon bij.’

Haar eerste dag was niet zo avontuurlijk, meldde RTL: ze hoefde alleen om Schouwen Duiveland heen. De goden leken haar gunstig gezind – ook weerman Peter Timoffeef bezwoer: ‘Ja, lawe hope dazze beetje mooiweer heef ondeweg’.

Geknipt voor de olijke noot in het filmepos van Oerlemans. Die heb je ook nodig, want je weet nu al hoe die film eruit gaan zien: het zal een loodzwaar drama worden vol regen en storm, tegenslag en ouderlijke ruzies op het thuisfront, dat alles onder Wagneriaanse klanken vastgelegd in 3D. Weken vóór de grootse gala-première zullen de glossy’s en roddelrubrieken vol staan over de heroïsche helletocht. Een geschokte moeder zal op zeldzaam felle wijze in De wereld draait door een brede maatschappelijke discussie aanzwengelen over onverantwoorde exploitatie van minderjarige zeilmeisjes; bij de uitreiking van een Gouden Kalf zal Oerlemans met baard en kapiteinspet een geëmotioneerd dankwoord spreken.

Laura gaat nog heel groot worden.

Om het mediagewoel te ontvluchten, week ik uit naar België, voor een aflevering van het onvolprezen Terzake, ditmaal over een fantasy-achtige reportage over Kazachstan. Daar worden monsters geboren als Berick, een Quasimodo-achtige gestalte die zelden buiten komt en bang is voor mensen. Zijn verschijning is het gevolg van veertig jaar nucleaire proeven in zijn dorp door de Sovjet Unie.

Terzake (of een buitenlandse cameraploeg, credits ontbraken) trok door een troosteloos gebied, waar op de kraamafdeling van een ziekenhuis nog altijd negen van de tien vrouwen ziek zijn van de radioactiviteit. Jelle Brandt Corstius was er in zijn element geweest.

Vóór dat bizarre verhaal zat het VRT Journaal. Het opende uitgebreid met het onderwerp van de dag: zeilmeisje Laura. Ze boft dat Kazachstan geen open zee heeft – al is dat wel een beetje jammer voor de musical.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden