'Zeiljongens' mogen van wal

Het is de Raad voor de Kinderbescherming niet gelukt twee broers met spoed onder toezicht te stellen om te voorkomen dat ze aan een internationale zeilreis beginnen. De Haarlemse rechtbank besloot dat er geen haast was geboden en stelde de behandeling van de zaak uit tot december.

HAARLEM - De dyslectische Enrique (15) en Hugo (13) Claassen zitten al lange tijd thuis omdat ze volgens hun ouders geen passend onderwijs kunnen krijgen. Met hun zeiltocht vragen ze aandacht voor hun situatie en die van andere thuiszitters.


Een ondertoezichtstelling had de reis kunnen dwarsbomen als de toegewezen gezinsvoogd had bepaald dat de tocht schadelijk is voor de kinderen. In de rechtbank verklaarde de Raad voor de Kinderbescherming dat het niet de bedoeling was om de zeiltocht te verhinderen. Een woordvoerder: 'Er is sprake van een ongezonde situatie waarin de kinderen geen onderwijs krijgen. De ouders vinden dat ze nergens terecht kunnen, maar wij denken dat er wel degelijk plek is. Met een ondertoezichtstelling willen we het gezin helpen om een school te vinden.'


Enrique en Hugo, van wie testen volgens hun ouders hebben uitgewezen dat ze hoogbegaafd zijn, varen vanochtend vanuit IJmuiden uit om verscheidene Europese landen te bezoeken. Hun vader vaart met een andere boot zijn kinderen achterna. Op de reis krijgen de jongens onderwijs van de Wereldschool, die op afstand onderwijs verzorgt voor Nederlandse kinderen in het buitenland.


Een jaar geleden waren Enrique en Hugo het thuiszitten zat en bekokstoofden ze het plan om de oceanen te trotseren. Ze raakten geïnspireerd door Laura Dekker, die vorig jaar na jarenlang gesteggel en veel media-aandacht als jongste solozeiler de wereld rondvoer.


Enrique: 'Toen ik dat zag dacht ik, dat kunnen wij ook. Dan krijgen we onderwijs én aandacht voor ons probleem. En natuurlijk voor de problemen van 16 duizend andere kinderen die in dezelfde situatie zitten.'


Nederland telde in het schooljaar 2010-2011 inderdaad 16 duizend 'thuiszitters', hoewel zij niet allemaal te vergelijken zijn met Enrique en Hugo. Onder thuiszitters vallen ook leerlingen die een conflict hebben met hun school of wegens een zware handicap thuisblijven. De Kinderombudsman doet onderzoek naar kinderen die wel leerplichtig zijn, maar niet naar school gaan. Maandag opent een online meldpunt voor ouders en kinderen.


Annelies Schillemans, moeder van Enrique en Hugo, probeert naar eigen zeggen haar kinderen al twee jaar bij een school onder te brengen. 'Ze worden nergens aangenomen omdat ze dyslectisch zijn. We hebben het al bij negentien scholen geprobeerd.'


Beide jongens begonnen na de basisschool op het Atheneum College Hageveld in Heemstede, een school die alleen vwo aanbiedt en gespecialiseerd is in de omgang met leerlingen met dyslexie.


Zowel Enrique als Hugo werd na een jaar uitgeschreven omdat hun rapporten volgens de school te slecht waren om over te gaan en het College Hageveld geen zittenblijvers accepteert. Volgens Schillemans hadden de cijfers meer dan voldoende kunnen zijn als haar kinderen de juiste begeleiding hadden gehad. 'Enrique kreeg op een gegeven moment een aangepast rooster om zijn cijfers op te krikken. Al zijn cijfers sprongen van onvoldoenden naar dikke achten.'


Volgens Schillemans varen andere scholen in de omgeving van Haarlem blind op het oordeel van het College Hageveld en worden ze daarom niet toegelaten tot het vwo. Ze heeft brieven van andere middelbare scholen waarin wordt gezegd dat die niet meer begeleiding kunnen bieden dan het College Hageveld.


Raadgever

Die school is de belangrijkste raadgever als het gaat om het bepalen van het niveau van de jongens, bevestigt een woordvoerder van de gemeente Haarlemmermeer. Die gemeente heeft de verplichting de jongens op een school onder te brengen.


De familie Claassen zelf maakt dat moeilijk, zegt een woordvoerder van Bureau Jeugdzorg: 'De ouders weigeren mee te werken aan een onderzoek. Als wij de capaciteiten van de kinderen in kaart kunnen brengen, kunnen we voor een passende oplossing te zorgen. De broers moeten gewoon naar school, de jaren dat ze thuiszitten draai je niet meer terug.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden