Zeilers stellen vooralsnog teleur bij WK

De omvangrijke Nederlandse zeilploeg wacht bij de wereldkampioenschappen voor alle olympische klassen in Cadiz na tien dagen nog altijd op een medaille....

ANP

In een weekeinde zonder veel wind leverden de slotraces in de Yngling, Mistral en Star geen eremetaal op, maar wel olympische nominaties voor Joeri van Dijk (Mistral), Mark Neeleman/Peter van Niekerk en Serge Kats/Jean-Pierre Martens (Star). Eerder al viel Carolijn Brouwer in de Europe (achtste), ook met een nominatie, buiten het podium.

Wellicht dat de wedstrijden in de resterende dagen bij de 470-vrouwen en de Tornado's nog aansprekende resultaten bieden. Anders is de oogst voor zeilnatie Nederland in Zuid-Spanje wel uiterst mager. Lisa Westerhof/ Margriet Matthijsse, zesde in de 470, Mitch Booth/Herbert Dercksen (vierde in Tornado) en misschien ook hun collega's Sven Karsenbarg/Mischa Heemskerk (zevende) kunnen de Nederlandse zeilequipe bij het mondiale toernooi nog enige kleur geven.

Niet iedereen was zondag in het Nederlandse kamp in mineur. Plankzeiler Van Dijk stapte grijnzend de kade op. De 20-jarige windsurfer klom in de laatste vijf races van de 26e naar de negende plaats in het klassement, mede dankzij een ijzersterke serie van 2-2-1.

Op de geschoonde ranglijst (een zeiler per land) kwam de tweevoudige jeugdwereldkampioen op de achtste plaats uit, net voldoende voor een olympische nominatie.

Van Dijk behaalde eind vorig jaar al de olympische startplaats voor Nederland in de Mistralklasse. Hij moet komend jaar vormbehoud tonen om zijn olympisch debuut bij Athene 2004 te maken.

Zoveel zekerheid hebben de Starzeilers Mark Neeleman en Peter van Niekerk nog lang niet. Het zilveren EK-duo viel in de laatste drie races (35-20-28) weg uit de bovenste regionen van het klassement. Het vermoeide tweetal moest zich tevreden stellen met de zevende plaats in het eindklassement, niettemin voor hen de tweede olympische nominatie binnen amper drie weken. Ook hun olympische concurrenten Serge Kats en Jean-Pierre Martens behaalden met de tiende plaats in de eindrangschikking (achtste op de geschoonde ranglijst) de NOCNSF-norm.

Een sail-off in april in Medemblik moet beslissen welk Starteam naar Athene mag. Naast Neeleman/Van Niekerk en Kats/Martens kunnen ook nog andere Starduo's met olympische aspiraties, zoals Heiner en Bergsma die in Cadiz in de achterhoede eindigden, zich voor de kwalificatiewedstrijden op het IJsselmeer inschrijven. 'Maar voorlopig zijn wij dik nummer 1 van Nederland', stipte Neeleman fijntjes aan.

'Natuurlijk, ik ben best aangeslagen en teleurgesteld', zei Neeleman. 'Maar we hebben onze WK-kansen zelf verspeeld. We hebben in de laatste races slecht gevaren. We zaten te veel in de vuile wind en konden niet door het veld heen komen. Het WK heeft voor ons net iets te lang geduurd.'

Van Niekerk: 'Ik ben moe en ik ben het zat. Als je drie weken lang alleen maar wedstrijden op topniveau zeilt, brand je vanzelf op. Ik ben blij dat het er nu op zit. We weten nog wat ons te doen staat. Als we met weinig wind nog iets harder kunnen gaan, zijn we klaar voor olympisch goud.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden