Zeilers beginnen ongelukkig

De vierde race in het olympisch zeiltoernooi is zondag voor de twee Nederlandse 470-teams ongelukkig verlopen. Zowel Lisa Westerhof en Margriet Matthijsse als Sven Coster en Kalle Coster sloegen om bij strakke wind....

Van onze sportredactie

Vooral Westerhof en Matthijsse beleefden twee bewogen dagen in Athene. In de tweede olympische 470-race van zaterdag werd het duo gediskwalificeerd. Aanvankelijk werd de eerste zeildag besloten met een zesde plaats in het klassement. Maar de jury wees uren na afloop van de wedstrijd een protest van het Spaanse koppel Dufresne/Azon tegen het Nederlandse tweetal toe.

Het zeilcollege diskwalificeerde Westerhof en Matthijsse wegens het afsnijden van de Spaanse tegenstanders bij het ronden van een boei. Het Nederlandse kamp heeft nog wel beroep aangetekend en hoopte op een herkansing, maar de jury besloot zondagavond de zaak niet te heropenen.

In de derde manche, op zondag, hebben de twee zich wel gerevancheerd voor de diskwalificatie. Het duo won in grootse stijl en steeg van de zestiende plaats naar een positie in de toptien.

Maar in de vierde race ging het dus echt mis. De Nederlandse zeilsters lagen op de eerste plaats toen de boot omsloeg. Na afloop hebben ze protest aangetekend tegen de wedstrijdleiding. Het 470-duo voelt zich sterk benadeeld door een fout van een functionaris van de racecommissie, die hun boot volgde.

Nadat de boot was omgeslagen, wilde de bewuste official de spinakerboom aanreiken die in het water dreef. Het duo moest het vriendelijk bedoelde gebaar uiteraard weigeren, want op hulp van buitenaf volgt direct diskwalificatie. Zonder spinaker zeilden Westerhof en Matthijsse de wedstrijd uit; ze eindigden op de zeventiende plaats. De jury heeft hun protest tegen de racecommissie aangehouden. Het college wil eerst meer informatie inwinnen over het incident.

Het toernooi verloopt gunstiger voor de Nederlandse zeilster Petronella de Jong, die uitkomt in de Ynglingklasse. Vier dagen voor het begin van de Olympische Spelen was het vanwege een mysterieus virus, dat haar evenwichtsorganen aantast, nog onzeker of ze zou kunnen starten. Net op tijd kreeg de voordekker haar balans terug, mede dankzij pillen tegen zeeziekte.

Met de achtste en de sensationele eerste plaats in de twee dagraces staat het team van stuurvrouw Annelies Thies op de tweede plaats in het klassement. Het commentaar van haar voordekker Petronella de Jong: 'Ach, het kan vriezen en het kan dooien.'

Carolijn Brouwer is zondag door de jury uit de uitslag van de tweede olympische race in de Europe gehaald. Het college kende een protest toe van de Tsjechische Smidova over een voorrangssituatie. Brouwer eindigde in de tweede manche als achtste.

Door de diskwalificatie zakt ze van de dertiende naar de 25ste plaats. In de derde race in de Finnklasse eindigde Jaap Zielhuis op de achttiende positie; hij staat 21ste in het klassement. Plankzeiler Joeri van Dijk ten slotte staat na twee races op de elfde plaats in het klassement.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden