Zegt Renzi de politiek vaarwel of zoekt hij revanche?

Er wordt druk gespeculeerd over wie het tussenkabinet in Italië moet gaan leiden. Maar de grote vraag is: wat gaat Matteo Renzi doen?

Na het aftreden van Matteo Renzi, later vandaag, zal er een tussenkabinet worden aangesteld dat het land naar de volgende verkiezingen moet gidsen. Die verkiezingen zullen waarschijnlijk pas komende zomer plaatsvinden, ook al roepen populistische partijen als de Vijfsterrenbeweging en Lega Nord om snellere actie.

Over wie dat tussenkabinet tot en met de zomer moet leiden, wordt inmiddels driftig gespeculeerd. Het wordt hoe dan ook de vierde niet door de kiezers gekozen premier op rij voor Italië, na Mario Monti, Enrica Letta en Matteo Renzi.

Maar de misschien wel grotere vraag is: wat gaat Renzi doen? Na het harde verlies van afgelopen nacht zou hij de politieke arena weleens voorgoed kunnen verlaten. Aan de andere kant was hij bij zijn aantreden de jongste premier van Italië. Dat maakt hem zo'n duizend dagen later tevens de jongste ex-premier van Italië; 41 jaar. Te jong, zo verwachten veel Italianen, om de politiek voorgoed de rug toe te keren.

Partijvoorzitter

Veel journalisten houden er rekening mee dat Renzi aanblijft als partijvoorzitter om in de loop van 2017 met een felle campagne terug te keren. Want hoe verenigd de oppositie de afgelopen campagne ook was in hun gedeelde ambitie Renzi naar huis te sturen, zoveel modder zullen ze de komende maanden waarschijnlijk weer naar elkaar gooien.

De kans bestaat dat Renzi precies daar tijdens de aanstaande campagne op in zal spelen. Hij zal het gros van de Italiaanse politici verwijten de modernisering van het land te hebben tegengehouden, zonder met een werkbaar alternatief te komen.

Hij preludeerde gisteren al op dat scenario door tijdens zijn afscheidstoespraak te zeggen dat het makkelijk is om als politicus iets af te breken, maar dat het zoveel moeilijker is iets op te bouwen.

Een ander heet hangijzer de komende maanden is de Vijfsterrenbeweging. Lukt het de populistische beweging - die het structureel vertikt met andere partijen samen te werken omdat die zo 'verrot' zijn - een absolute meerderheid te behalen? Of lukt het de normaal zo verdeelde Italiaanse politiek een cordon sanitaire te vormen om de populisten buiten de deur van het belangrijkste gebouw van Italië te houden, de 16de-eeuwse ambtswoning Palazzo Chigi?

Renzi kondigt zondagnacht zijn aftreden aan. Beeld afp
Renzi kondigt zondagnacht zijn aftreden aan.Beeld afp

Lees ook:

Renzi treedt af na referendum, vrees voor chaos in Italië.

Italiaans 'nee' zet bankaandelen onder druk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden