Zeggenschap van beleggers ondermaats

Het blijft droevig gesteld met de openheid en zeggenschap bij Nederlandse bedrijven. De Nederlandse beursfondsen geven aandeelhouders internationaal gezien nog steeds weinig invloed op het bedrijfsbeleid....

Van onze verslaggever

Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek van het Belgische bureau Deminor, dat de corporate governance (verantwoord ondernemingsbestuur) in diverse Europese landen onderzoekt. Volgens Deminor zijn de veertig aanbevelingen hiervoor van de commissie Peters uit 1997 vrijwel vergeten. Vorig jaar werden zes landen onderzocht en eindigde Nederland over de hele linie - rechten van aandeelhouders, bescherming tegen overnames, openheid en samenstelling van het bestuur - als laatste. Dit jaar bekeek Deminor negen landen en kon Nederland de rode lantaarn overdoen aan de - nog geslotener - Zwitsers.

Deminor geeft rapportcijfers van 1 (slecht) tot en met 5 (uitstekend). Op het gebied van rechten van aandeelhouders scoort Nederland een 1. Meer dan 80 procent van de bedrijven beschikt over constructies om de zeggenschap te beperken, variërend van (stemloze) certificaten van aandelen tot golden shares waarmee grootaandeelhouders elk besluit kunnen goedkeuren of afkeuren.

Een pluspunt is het zogeheten proxy voting (stemmen op afstand door aandeelhouders) dat een aantal grote beursfondsen heeft ingevoerd. Maar dat wordt weer teniet gedaan door de commissarissen, die elkaar benoemen zonder dat de aandeelhouders veel te vertellen hebben. De Sociaal-Economische Raad (SER) discussieert over meer invloed van aandeelhouders, maar komt pas volgende maand met een advies.

Ook op de bescherming tegen - door de directie zelf - ongewenste overnames scoren Nederlandse bedrijven door de opeenstapeling van beschermingsconstructies een 1. Het door beleggers gewenste 'een aandeel, een stem' is ook op dit terrein ver te zoeken.

Iets beter gaat het bij de openheid richting aandeelhouders, althans bij de bijna twintig grote Nederlandse bedrijven die in het onderzoek betrokken zijn. Nederland scoort hier een 3, tegen een 2 vorig jaar. Niettemin constateert Deminor dat 'Nederlandse bedrijven duidelijk de belangstelling hebben verloren' voor de aanbevelingen van de commissie Peters voor goed ondernemingsbestuur uit 1997. Veel bedrijven meldden een paar jaar geleden netjes wat zij met 'Peters' gingen doen, maar sindsdien is het stil geworden.

Bij de samenstelling van het bestuur en de controle daarop moet Nederland het doen met een 2.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden