Zeggenschap over begroting verdeelt coalitie

De PvdA-ministers in het kabinet willen dat Nederland in de toekomstige Economische en Monetaire Unie zoveel mogelijk baas over de eigen begroting blijft....

MIKE ACKERMANS

Van onze verslaggever

Mike Ackermans

DEN HAAG

PvdA-minister Melkert vindt, gesteund door premier Kok, dat Nederland zelf de hoogte van het financieringstekort moet kunnen bepalen. VVD-minister Zalm wil dat Nederland en alle andere deelnemers aan de monetaire unie zich houden aan grenzen, die onderling worden afgesproken.

Die grenzen moeten worden vastgelegd in het stabiliteitspact van de EMU. Eerder deze week werden de Europese ministers het daarover niet eens. Duitsland wil veel strengere grenzen dan de rest van Europa.

Zalm voelt veel voor het Duitse standpunt, hoewel de bewindsman zoekt naar een compromis tussen Duitsland en de andere lidstaten. Melkert en Kok willen een zo ruim mogelijke defenitie. Ze willen zelf kunnen bepalen hoe groot het financieringstekort, het verschil tussen inkomsten en uitgaven van de overheid, mag zijn.

Volgens het harde Duitse standpunt mag het tekort in reguliere tijden de 1 procent van het BBP niet overschrijden. De PvdA-ministers vinden dat een grote belemmering voor nationale overheden, die het nodig vinden om eens extra te investeren ook al is er het geld niet voor. Zalm voelt wel veel voor de

1-procentsnorm.

Afgesproken is dat in slechte tijden daarvan afgeweken kan worden, om een vastgelopen economie met investeringen vlot te trekken. Het tekort mag in een recessie oplopen tot boven de 3 procent, de grens die iedere lidstaat moet houden om in aanmerking te komen voor de monetaire unie. Maar de Europese ministers én de Nederlandse zijn het oneens over de definitie van zo'n recessie.

Duitsland wil precies vastleggen wanneer er sprake is van een recessie: bijvoorbeeld als in de periode van een jaar de economie 2 procent krimpt. Melkert en Kok sluiten zich aan bij de rest van de Europese lidstaten, die een kwalitatief oordeel voldoende vinden. De constatering dat er een recessie is, zou al voldoende moeten zijn. Bovendien moeten nationale overheden zelf dat oordeel kunnen vellen zonder bemoeienis van Brussel.

Zalm heeft minder bezwaren tegen dat voorstel. Hij heeft het maandag in Brussel aan de Europese collega's voorgelegd. Volgens waarnemers zou het een onderdeel uit kunnen maken van een compromis, waarin aan de andere Duitse standpunten meer tegemoet wordt gekomen.

De discussie trekt ook een scheiding tussen de coalitiepartijen in de Tweede Kamer. PvdA-woordvoerder Van der Ploeg wil niet dat de nationale autonomie door het stabiliteitspact wordt aangetast. 'We moeten ons niet door de monetaire unie laten opleggen of het tekort nu 1 of 3 procent mag zijn. Er moet ruimte zijn voor een eigen politiek oordeel', aldus Van der Ploeg gisteren. Maar VVD-kamerlid Hoogervorst vindt dat het pact dan zijn waarde verliest. 'Zo geeft het slechts een schijn van begrotingsdiscipline. Dan heb je geen stabiliteitspact, maar een verslappingspact.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden