Zege voor 'zachte Brexiteers': tijdelijke douane-unie zodat handel met EU door kan gaan

De Britten willen na het verlaten van de Europese Unie een tijdelijke douane-unie met andere Europese landen. Dat heeft de Brexit-minister David Davis vandaag gezegd. Een 'korte' overgangsperiode moet ervoor zorgen dat de handel tussen eiland en vasteland ongehinderd door kan gaan. Hiermee geeft hij impliciet toe dat er nog geen handelsakkoord zal worden bereikt in maart 2019, wanneer de tweejarige onderhandelingsperiode afloopt. Een soort tijdrekken dus. Eerder had de Britse regering geflirt met het idee om in zo'n geval in het diepe te springen.

David Davis. Beeld AFP

Het voorstel van Davis wordt dan ook gezien als een zege voor de 'zachte Brexiteers' onder leiding van minister van Financiën Philip Hammond. Deze maakt zich gerede zorgen over de economie als er in het voorjaar van 2019 geen akkoord ligt - een kans die reëel is. Premier Theresa May had eerder dit jaar gezegd dat 'geen akkoord beter is dan een slecht akkoord'. Volgens de 'harde' Brexiteers kan er in dit geval gewoon worden gehandeld onder auspiciën van de Wereldhandelsorganisatie, maar daar blijken veel haken en ogen aan te zitten, zeker als het gaat om financiële dienstverlening.

Garanties voor de vrijhandel

Ze gokken erop dat EU-onderhandelaar Michel Barnier en de zijnen uiteindelijk zullen inbinden, dit onder druk van Duitse autoproducenten, Zweedse meubelmakers en Italiaanse proseccoboeren, die vrezen de Britse markt te verliezen. Hammand is geen pokerspeler en wil garanties hebben dat de vrijhandel na die afbreekdatum gewoon door kan gaan. Davis is het met hem eens. 'We verkopen hen goederen en diensten ter waarde van 230 miljard pond en ze verkopen aan ons voor 290 miljard,' zei hij op de ochtendtelevisie. Later vandaag publiceert hij documenten waarin nader wordt ingegaan op zo'n transitieperiode.

Over de lengte van zo'n interim-akkoord is niets bekend en de verwachting is dat Brussel met argwaan naar dit voorstel zal kijken. Davis heeft toegegeven dat de Britten een financiële bijdrage zullen moeten leveren en bovendien kunnen de Britten in de tussentijd geen handelsakkoorden met andere landen sluiten. De vrijheid om te zoeken naar nieuwe afzetmarkten is juist de voornaamste reden om de douane-unie te verlaten. Harde Brexiteers als Nigel Farage vrezen dat een overgangsperiode voor onbepaalde tijd een truc is om de Britten gewoon bij de EU te houden.

Michel Barnier (rechts) en David Davis. Beeld AP

Trage onderhandelingen

In een interview op de BBC-radio liet Davis doorschemeren dat de onderhandelingen met Brussel traag verlopen. Hij verwacht dat er dit jaar nog geen afspraak zal zijn over de financiële afrekening. De harde Brexiteers zien niet om waarom de Britten iets moeten betalen, temeer omdat daarover niets staat in het Verdrag van Lissabon, dat de juridische basis vormt van de Brexit. Wat betreft de rechten van Britse burgers in de EU en Europeanen in het VK is er weinig vooruitgang geboekt. Hij zei dat het bij onderhandelingen noodzakelijk is om 'op een constructieve manier dubbelzinnig' te zijn.

Lees hier meer over Brexit

Geen uitzondering voor Brexit-Nederlanders
Nederlanders die de Britse nationaliteit aanvragen om na de Brexit in Groot-Brittannië te kunnen blijven, moeten dan hun Nederlandse paspoort inleveren.

Henk Kamp wil softe Brexit
In tegenstelling tot Brussel en veel andere EU-landen, is Nederland voor een softe Brexit, zegt minister Kamp in een interview met de Volkskrant. Het is voor het eerst dat Nederland zo expliciet dat standpunt inneemt. (+)

Rutte zoekt nieuwe vrienden
Met het vertrek van de Britten verliest Nederland een natuurlijke bondgenoot binnen de EU. Een waar diplomatiek offensief moet voorkomen dat Parijs en Berlijn straks over Den Haag heen walsen. (+)

Schotten vrezen mogelijk einde van de whisky-monopolie door Brexit
'Er bestaat geen slechte whisky; er zijn alleen maar whisky's die niet zo goed zijn als andere', beweerde de Amerikaanse schrijver Raymond Chandler ooit. Leg dat de Schotten maar eens uit. Ze vrezen na de Brexit, gevolgd door een Brits-Amerikaans handelsakkoord, te worden overspoeld door inferieure whiskey uit de Verenigde Staten. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden