Zege UKIP betekent klap voor premier Cameron
De eurosceptische UK Independence Party (UKIP) van Nigel Farage heeft meer dan een kwart van de stemmen behaald bij de Engelse gemeenteraadsverkiezingen, het beste resultaat in de partijgeschiedenis. Het grote slachtoffer van deze zegetocht is de Conservatieve Partij van David Cameron. De premier is meteen begonnen aan een koerswijziging naar rechts.
LONDEN - De verkiezingen vonden plaats in 35 graafschappen. Op twee na waren ze allemaal in handen van de Conservatieven. In zeker tien ervan, waaronder Thatchers Lincolnshire en Camerons Oxfordshire, heeft de partij van Cameron haar meerderheid verloren, wat vooral te wijten is aan de opmars van de UKIP. Labour wist slechts twee regio's te veroveren, een tegenvallend resultaat voor een oppositiepartij halverwege een regeerperiode. De Liberaal-democraten van Nick Clegg zijn verder gekortgewiekt.
Omdat de verkiezingen plaatshadden op het conservatieve platteland van Engeland en een stukje Wales waren de verkiezingen toch vooral een referendum over Camerons pragmatische en progressieve leiderschap . Veel Conservatieve kiezers op het platteland hebben weinig met zaken als de legalisering van het homohuwelijk, de aanleg van een supersnel spoornetwerk en het handhaven van ontwikkelingshulp. Liever zien ze minder immigranten en minder, of beter nog: geen, Brussel.
Gevestigde orde
Tegelijkertijd is het een protest tegen de gevestigde orde in Westminster. Dat speelt vooral in het westen, waar de Liberaal-democraten traditioneel veel proteststemmen halen. Nu deze partij regeringsverantwoordelijkheid draagt, is de proteststem naar de UKIP gegaan.
Ook Labour is niet veilig. Onderzoeken hebben uitgewezen dat Labour-stemmers in de armere stadswijken UKIP overwegen, evenals kiesgerechtigden die al jaren geen stemlokaal van binnen hebben gezien.
De partijen hebben verschillend gereageerd. Clegg heeft Farage ervan beschuldigd de ontevreden kiezers te verleiden met simpele, populistische oplossingen, terwijl ex-minister van de Labour Partij Hilary Benn heeft gezegd dat het onverantwoord is om 's lands economie toe te vertrouwen aan de rechtse 'faragisten'. Dat laatste heeft geleid tot smalende commentaren binnen UKIP-kringen, aangezien het land na dertien jaar Labour nagenoeg failliet was.
Nadat hij de UKIP ooit heeft uitgemaakt voor een stel mafketels en heimelijke racisten slaat Cameron een andere toon aan. Hij is al begonnen met enkele beleidsaanpassingen. Zo zal hij zijn belofte om een EU-referendum te houden wettelijk verankeren. Tevens zal hij snijden in ontwikkelingshulp voor landen die voor zichzelf kunnen zorgen.
undefined