Zege extreem-rechts

MET VEREENDE krachten heeft het extreem-rechtse echtpaar Mégret de macht veroverd in de gemeente Vitrolles bij Marseilles. Cathérine Mégret is daar met een absolute meerderheid gekozen tot burgemeester....

Vitrolles is na Toulon, Orange en buurgemeente Marignane de vierde Franse stad waar het Front National het heft in handen krijgt. Plaatselijke factoren spelen bij de riante zege van het Front een aanzienlijke rol. Tegen de socialistische ex-burgemeester Anglade, die twee jaar geleden op het nippertje herkozen werd, loopt een onderzoek wegens fraude; zijn kandidatuur was in eigen kring omstreden. Traditioneel rechts is zwak in deze contreien, en bovendien voelden de plaatselijke vertegenwoordigers van de regerende partijen zich overruled door Parijs, en bleken ze deels niet bereid gehoor te geven aan de oproep Anglade te steunen omwille van de democratie.

Ondanks die specifieke lokale omstandigheden heeft deze zege van het FN de betekenis van een alarmsignaal. Allereerst om wat die partij is, en waar ze voor staat. Ook in Vitrolles, waar de spanningen tussen autochtone Fransen en Noord-Afrikanen tijdens deze campagne fors zijn opgelopen. Hier zal het cultuurbeleid - waarmee het FN zich elders berucht heeft gemaakt - worden toevertrouwd aan iemand die ervan wordt verdacht onlangs betrokken te zijn geweest bij een aanslag op een joodse krant.

Alarmerend is voorts met name de gebleken zwakte van zowel links als traditioneel rechts. Op zichzelf is het weliswaar verheugend dat de andere partijen bereid zijn tot samenwerking tegen extreem-rechts. Maar wil die samenwerking vrucht dragen, dan zullen de gevestigde partijen zich moeten inspannen om het vertrouwen in de politiek te herstellen. Het niet slechts in Vitrolles en omstreken wijd verbreide cliëntelisme en gebrek aan bestuurlijke integriteit betekenen gratis ammunitie voor het Front dat daarmee de gevestigde 'politieke klasse' bestookt. Als op dit vlak niets verandert, zou een 'republikeins eenheidsfront' zelfs averechts kunnen werken.

Le Pen heeft in verband met de victorie voor zijn maten in Vitrolles gesproken van 'een zwaluw die een Franse lente aankondigt'. Het zou mooi zijn als hij gelijk krijgt op een andere manier dan hij beoogt. Want 'Vitrolles' onderstreept de noodzaak van een betrouwbare, eerlijke politiek om de Franse democratie een nieuwe impuls te geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden