Column

'Zeg pensioen, ik kijk glazig en val in slaap. Althans, tot vorige week'

We zijn weer bij de les, schrijft columnist Lidy Nicolasen. 'Ik niet alleen, half Nederland, met dank aan de collega's Yvonne Hofs en Chris Rutenfrans.'

Leden van Abvakabo demonstreren op het Spuiplein tegen de afbraak van de pensioenen.Beeld anp

'Kabinetje pesten over de rug van de gepensioneerden?', vraag ik uitdagend aan een voormalig maar nog immer actief CDA-Kamerlid. De discussie ging toen nog volop over het CDA-verzet tegen het pensioenakkoord in de Eerste Kamer. Rutte moest nog beginnen aan zijn paringsdans in de Tweede Kamer om de senaat mild te stemmen. Het Kamerlid reageerde gebeten. 'Jij vindt toch ook dat het pensioen uitgesteld loon is?'

Hm, knikte ik, min of meer instemmend en in elk geval de indruk wekkend dat ik begreep waarover zij sprak. Tuurlijk, uitgesteld loon, met de term was ik vertrouwd, maar wat dan nog? Ik ben als de gemiddelde Nederlander. Zeg pensioen, ik kijk glazig en val in slaap. Althans, tot vorige week. We zijn weer bij de les. Ik niet alleen, half Nederland, met dank aan de collega's Yvonne Hofs en Chris Rutenfrans.

Doordeweekse achternamiddag op de redactie
Het begon op een gewone doordeweekse achternamiddag op de redactie. Een gesprek tussen twee collega's veranderde plotseling van toon en van hoogte en bereikte het niveau van tegen elkaar aanbeukende kemphanen. Toegestroomde collega's mengden zich in de ruzie en zoals als bij het kluitjesvoetbal verplaatsten zij zich van koffieautomaat naar bureau naar de deur en weer terug.

Er waren ruwweg twee kampen. 'Blijf in alle gevallen met je handen van mijn pensioen' versus 'Jongeren zijn de klos'. De discussie stopte pas toen de inmiddels aangetreden eindredactie iedereen sommeerde op te rotten en elders te bekvechten. Er moest worden gewerkt.

Gelukkig voor half Nederland werd het dispuut in een vloeiende beweging in de kolommen van de krant getild. In weerwil van zijn eigen overtuiging werd Chris bereid gevonden al bokspringend over een piepjonge collega letterlijk aan te tonen dat ouderen over de rug van jongeren het onderste uit de kan proberen halen. Zijn meniscus kreunde bij de eerste de beste sprong, maar de babyboomer zette opgewekt door terwijl de fotograaf knipte.

Yvonne sloeg als een gek aan het tikken om, bromde ze tegen iedereen die nabij durfde komen, al die beweerde nonsens over pensioenen voor eens en altijd de wereld uit te helpen. Ze schreef een brief. Beste, boze 60-plusser. Sorry, u gedraagt zich egoïstisch.

Het was of Nederland ontwaakte. De krant lag - vorige week zaterdag - nog niet op de mat of de mailboxen stroomden vol. Het aantal retweets en likes waren al snel niet meer te tellen. De internetredactie jubelde dat alle klikrecords werden verbroken, en dat de geijkte term 'klikhit' niet meer voldeed voor dit bombardement. Inmiddels zijn via internet meer dan 500.000 lezers bereikt. De papieren oplage bedroeg die dag 350.000 exemplaren.

Duizenden van al deze lezers reageerden per mail of brief, de snelle reacties via de sociale media daargelaten. Er zaten boze brieven bij natuurlijk, scheldkanonnades, maar ook ontroerende en instemmende brieven van mensen die hun eigen verhaal dolgraag kwijt wilden. Er waren opgeluchte en dankbare reacties van velen die zich ineens in de pensioenkwestie hadden weten te verdiepen. De brieven liggen op stapels in de kast van de opinieredactie.

Geen uitgesteld loon
Ik zelf leerde, om maar eens iets te noemen, dat het pensioen helemaal geen uitgesteld loon is. De ouderen van nu denken dat ze veertig jaar voor hun pensioen hebben betaald. Dat is kletskoek. De meesten begonnen hun premie pas te betalen toen ze 25 jaar waren. De premies waren berekend op een pensioenduur van pakweg zeven jaar, veel ouder dan 72 zouden we toch niet worden. Wat blijkt? De huidige gepensioneerden worden niet alleen veel ouder, ze gingen vaak al voor hun zestigste met pensioen.

Hoezo uitgesteld loon? Ze hebben gewoon te weinig premie betaald en wie moet dat betalen? Hoop de mevrouw van het CDA binnenkort tegen te komen om die wedervraag te stellen. Lang geleden verstierde ik weleens feestjes door over baas-in-eigen-buik te beginnen. Ik moet nu maar eens het P-woord laten vallen. Dat wordt bal.

Lidy Nicolasen is verslaggeefster van de Volkskrant. Ze schrijft wekelijks een column voor Volkskrant.nl.

In weerwil van zijn eigen overtuiging werd Chris bereid gevonden letterlijk aan te tonen dat ouderen over de rug van jongeren het onderste uit de kan proberen halen.Beeld Arjan Benning
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden