Column

Zeg nooit 'daar heb je gelijk in' tegen de EO

Bert Wagendorp
Still uit de uitzending. Beeld
Still uit de uitzending.Beeld

De EO heeft excuses aangeboden aan de vrouw die in het programma Hufterproef ten onrechte werd neergezet als een hufter en een racist. Ook de producent van Hufterproef, Skyhigh TV, heeft 'royale excuses' aangeboden. Dit nadat het bedrijf tevergeefs had geprobeerd de vrouw met een kluitje in het riet te sturen en de kwestie in de doofpot te stoppen - een plannetje dat wegens een reconstructie in de Volkskrant helaas de mist in ging.

Skyhigh TV - vermoedelijk is de naam een verwijzing naar de Allerhoogste televisiekijker in de hemel - is eigendom van vier voormalige EO-jongeren, onder wie Bert van Leeuwen. Er werken gehaaide montagemensen die Mark Rutte met gemak 'ja, inderdaad' kunnen laten antwoorden op de vraag of hij een alien is met een pindakaasverslaving.

Daarom zul je mij niet horen zeggen 'Daar heb je gelijk in', als een B-acteur vanmiddag op straat tegen me zegt dat het zulk lekker weer is. De kans is namelijk levensgroot dat er iemand met een verborgen camera in de bosjes ligt en je jezelf even later bij de EO 'Daar heb je gelijk in' hoort zeggen op de opmerking dat alle op Texel aangespoelde zwemvluchtelingen moeten worden teruggezet vanwege de aanzuigende werking of dat Johan Cruijff een zwetser is die zelf aan zijn eigen opleidingsinstituut ook nooit een masteropleiding heeft gevolgd.

Zo ging het met de mevrouw uit Almere ook, en dan heb je de poppen aan het dansen. Eerst word je gevierendeeld op de social media, daarna krijg je Bert van Leeuwen aan de telefoon die toezegt dat hij het fragment niet op Uitzending gemist zal zetten als je belooft er verder je mond over te houden, en vervolgens komen de royale excuses van EO-directeur Arjen 'Dit past niet bij de EO' Lock.

Echt niet, Lock?

Bert van Leeuwen is ook de presentator van het populaire EO-programma Het Familiediner, waarvan ik nu begin te vermoeden dat het ook altijd andersom wordt opgenomen. Eerst komt Bert bij je voorrijden met een limousine om je op te halen voor een gezellig diner met je familie, daarna begint hij te stoken, en als iedereen voor het oog van de camera vechtend over straat rolt, is er na wat handig monteerwerk weer een spraakmakende aflevering klaar.

'Er is duidelijk iets niet goed gegaan', zei Van Leeuwen over de zaak met de nietsvermoedende dame die hij genadeloos had overgeleverd aan de twitterwolven. Volgens mij was er juist van alles wél goed gegaan. Van Leeuwen is met zijn programma's, waaronder ook nog tranentrekkers als Zo zijn we niet getrouwd (EO) en Over mijn lijk (BNN), een handelaar in emoties en reuring: quitclaim tekenen en niet meer zeuren. Dat er daarbij mensen worden beschadigd doet niet ter zake; als de kijkcijfers maar goed zijn, de programma's over de tong gaan en Skyhigh TV straks voor 25 miljoen kan worden verpatst, zodat Van Leeuwen en zijn kompanen de hufter kunnen gaan uithangen aan de Spaanse costa's.

Bij de EO serveren ze de bagger van Van Leeuwen c.s. met een christelijk sausje van naastenliefde of zogenaamde menselijke betrokkenheid - en daarmee is elke vorm van smakeloosheid gelegitimeerd. Directeur Lock zei gisteren dat als Skyhigh TV excuses aanbood, er 'vergeving mogelijk' was: een kwezelige manier om te zeggen dat het je allemaal aan je reet zal roesten en dat de productie van emo-porno en reality-ellende moet doorgaan, omdat er anders niemand meer naar de EO kijkt.

Bert van Leeuwen: 'Daar heb je gelijk in.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden