Zeg maar dag tegen Windows XP

Microsoft wil het verouderde Windows XP kwijt. De datum van het afscheid is al bekend. Riskant, want miljoenen computerbezitters zijn verknocht aan XP. Zijn zij wel toe aan een nieuwe versie?

DOOR PETER VAN AMMELROOY

Succes kan zich tegen je keren. Microsoft wil volgend jaar de stekker trekken uit een van zijn populairste producten. Maar tussen droom en daad staan honderden miljoenen computerbezitters die nog geen afscheid wensen te nemen van Windows XP.

Twaalf jaar oud is deze pc-motor. XP was zo'n stabiele uitvoering dat gebruikers de overstap naar nieuwe versies schuwden. XP overleefde de komst van Vista in 2006, Windows 7 in 2009 en Windows 8 vorig jaar.

'Het is een geweldig besturingssysteem geweest', zegt Tim Rains, een van de beveiligingschefs van Microsoft. 'Maar XP is niet meer van deze tijd.' Volgens Rains is het niet meer mogelijk om de software te beschermen tegen de digitale plagen van vandaag de dag. 'We moeten verder.'

Windows XP wordt sinds juni 2008 niet meer verkocht en vernieuwd. De software krijgt nog wel maandelijks updates om gaten in de beveiliging dicht te stoppen en virussen en andere digitale gevaren van zich af te slaan. Maar ook daarmee stopt Microsoft, op 8 april 2014.

Die boodschap bazuint het bedrijf al een tijdje rond. Maar in Nederland staat XP nog altijd geïnstalleerd op ruim 13 procent van de pc's, onthult Rains. Bij particulieren staan volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ruim 12,5 miljoen computers. Daarvan zouden er dus dik 1,6 miljoen over een half jaar niet meer veilig het internet op kunnen.

Mondiaal gezien is het marktaandeel van XP 20 procent. In landen waar de computer nog een betrekkelijke noviteit is, ligt het percentage hoger. Zoals in China, waar XP te vinden is op zeven op de tien pc's.

Het lijkt een behoorlijk risico dat Microsoft neemt door een nog zo wijdverbreid product in de steek te laten. Het is een manier om de verkoop van nieuwe versies te bevorderen. Rains omzeilt de vraag of Microsoft niet meer kán of niet meer wíl onderhouden. 'Zie het als een huis dat op drijfzand is gebouwd. Hoe veel je er ook aan vertimmert, het valt onherroepelijk een keer om.'

XP is bevattelijker voor digitale besmettingen, blijkt uit metingen. Ruim negen op de duizend XP-pc's blijken te zijn geïnfecteerd met kwaadaardige software, tegen bijna vijf op de duizend voor Windows 7. Extra complicatie: een weeffout in Windows 7 of 8 die pc's kwetsbaar maakt, doet zich vaak ook voor in XP. Hackers hoeven dus niet hard te zoeken naar de zwakke plekken.

'Het is niet vreemd dat Microsoft stopt met een oud systeem. XP is al tijden zo lek als een mandje', zegt de Consumentenbond. 'Wettelijk gezien kan een producent niet worden gedwongen zijn producten tot in de lengte van dagen te blijven ondersteunen.' Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) adviseerde deze week XP 'niet langer te gebruiken'.

Niet iedereen is het daarmee eens. Deze zomer stelde de Britse marktvorser Ovum dat bedrijven en organisaties met een groot verouderd computerpark hun geld wel beter kunnen besteden. Al was het maar omdat bedrijven die nu willen upgraden vermoedelijk te laat zijn. Voor de vernieuwing van honderden of duizenden systemen staat al gauw twaalf tot zestien maanden.

'Als systemen met XP met alle laatste updates en reparatieprogramma's zijn opgelapt, als ze zijn uitgerust met up-to-date-beveiligingssoftware en Internet Explorer 6 is vervangen door een hedendaagse webbrowser, zijn er geen redenen om aan te nemen dat het leven er na 8 april 2014 zo heel anders zal uitzien', citeerde het Britse vakblad IT Pro analist Richard Edwards van Ovum. Een XP-pc die niet met het internet is verbonden, kan nog wel even mee.

Uit een peiling van consultant Camwood blijkt dat een op de vijf bedrijven die nu nog XP gebruiken van plan is dat ook na 8 april te blijven doen. Rains vindt dat gevaarlijk. 'Zonder beveiligingsupdates is XP als een onderzeeër die niet meer wordt onderhouden. Vroeg of laat zinkt-ie.'

Technologie

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden