Zeewater warmer door de mens

De uitstoot van broeikasgassen als kooldioxidegas de afgelopen vijftig jaar heeft de temperatuurstijging van het oceaanwater veroorzaakt, stellen Amerikaanse onderzoekers in twee artikelen in Science van 13 april....

Het water in de oceanen is sinds 1955 met 0,06 graad Celsius gestegen, is gebleken uit onderzoek. In de nieuwe studies is die stijging met behulp van complexe klimaatmodellen gekoppeld aan de uitstoot van broeikasgassen. Er zijn vervolgens met die modellen simulaties uitgevoerd tot vijftig jaar terug in de tijd.

Water bedekt driekwart van de aarde. In het oceaanwater worden broeikasgassen en warmte opgeslagen. De oceanen vormen een soort geheugen waarin klimaatveranderingen in het verleden worden vastgelegd.

De onderzoekers hebben miljoenen meetwaarden van de temperatuur van het oceaanwater over de hele aardbol - geregistreerd tussen 1948 en 1995 - in een klimaatmodel gestopt. Daaruit is echter nog niet af te leiden of de verhoging een natuurlijk effect is of is veroorzaakt door de mens, ofwel door de extra uitstoot van onder meer kooldioxidegas dat vrijkomt bij de verbranding van fossiele brandstoffen.

Wanneer de onderzoekers echter de uitstoot van broeikasgassen, en de daarmee gepaard gaande opwarming van de atmosfeer, in rekening brengen, stijgt de oceaantemperatuur, blijkt uit de klimaatmodelberekeningen. Opvallend is, stellen de wetenschappers, dat wanneer de modellen worden doorgerekend zonder dat menselijke ingrijpen, de temperatuur van het oceaanwater niet stijgt.

'Er is geen twijfel dat we met onze modelberekeningen tegen het broeikaseffect zijn aangelopen', zegt onderzoeker Tim Barnett van Scripps Institution of Oceanography van de universiteit van Californië in San Diego.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden