Zeewater tegen een zere knie

Voer voor sociologen. Het vaakst reageren vrouwen op deze Volkskeukenstukjes en ze bezorgen ons een rode kop van verlegenheid om de vele complimenten....

Wouter Klootwijk

Zoals deze: 'Gisteren een goede maaltijd bereid, bestaande uit de volgende ingrediënten. Een restje gekookte rijst, sambal, gerookte haring. Haringfilet in stukjes gesneden en samen met de sambal met de rijst gemengd en opgewarmd in de magnetron. Het resultaat was verbluffend.'

We deden het na en staan al even paf als de e-mailer.

De leeftijd van schrijvers van mails en papieren brieven laat zich meestal raden. Maar weer niet als het oude vrouwen en mannen zijn, dan wordt het geboortejaar als wapenfeit gemeld. We schreven over stokvis en zie: oudere vrouwen! Ze schrijven dat stokvis stinkt en komen met verhalen over vroeger.

Een mooie brief ook van een dame die geboren is in 1917, haar moeder in 1875 en die moeder had de held Dorus Rijkers nog gekend. Aanleiding voor de brief was de aflevering van Volkskeuken over koken in zeewater. Doris Rijkers bracht af en toe een emmer zeewater bij de moeder van de dame thuis. Alle kinderen van het gezin moesten dagelijks een kopje zeewater nemen uit de emmer. Dat was gezond.

Een andere schrijfster meent te weten dat zeewater niet geschikt is om in te koken, maar wel helpt tegen een zere knie, want dat zei haar moeder vroeger. Behalve veel herinneringen aan de lucht van stokvis, als die te weken lag, heeft ze ook een bittere herinnering aan een hongerige tijd. In een eethuis in Amsterdam zag ze hoe Duitse officieren een enorme stokvisschotel kregen geserveerd. Een laag aardappelpuree, daarop een laag rijst, daarop gebakken uien en bovenop een flinke hoeveelheid stokvis.

Ten slotte zijn er briefschrijvers en -schrijfsters die opmerken dat stokvis krankzinnig duur is. Dat klopt. We kochten een hele stokvis van 275 gram en berekenden de kiloprijs. Een kilo gedroogde stokvis kost ongeveer 70 euro. Wij kochten de vis bij een horeca-groothandelaar. De vis moet een week weken in koud water. Dan zwelt hij en er zijn sterke verhalen dat hij wel tot zes keer zoveel als zijn droge gewicht kan opnemen.Dat moeten we nog zien, wij zijn pas drie dagen aan het weken. En de lucht?

De meningen in de Volkskeuken zijn verdeeld maar de chef vindt het niet onaangenaam. Meer later.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden