Zeeuwse subsidie aan de Pfaffs lokt kritiek uit

De provincie Zeeland heeft een subsidie van duizend euro gegeven aan de Vlaamse realitysoap De Pfaffs. De familie vaart in september in een jacht door de Zeeuwse wateren.

Van onze verslaggever Peter de Graaf

Maar daar denkt de ChristenUnie in Provinciale Staten anders over. ‘De overheid moet geen geld steken in een commercieel tv-programma’, vindt CU-Statenlid Arjan Beekman. ‘Iedereen is van harte welkom in Zeeland, ook de Pfaffs. Maar om ze dan maar meteen te sponsoren in ruil voor het eten van een pannetje mosselen, dat gaat ons te ver.’

Hij heeft vragen gesteld aan het provinciebestuur. Beekman wil weten aan welke criteria een programma moet voldoen om voor een subsidie in aanmerking te komen. Hij beseft dat hij te laat is om de subsidie aan de Pfaffs nog tegen te houden, maar hoopt dergelijke provinciale verkwisting in de toekomst te voorkomen.

Het provinciebestuur staat pal achter de subsidie. ‘We geven geen geld aan een commercieel programma, maar aan de promotie van de provincie’, aldus de woordvoerder. Bovendien is afgesproken dat de provincie korte fragmenten uit de vaarsoap door Zeeland mag opslaan in de provinciale ‘beeldenbank’. Die beelden kunnen bedrijven of huisjesverhuurders later weer gebruiken voor promotiedoeleinden.

De makers van de populaire realitysoap kwamen zelf met de vraag of de overheid een aflevering in Zeeland wilde sponsoren. Daarin zullen de Pfaffs enige mooie toeristische plekjes in de provincie aandoen. Ze bezoeken exclusieve restaurants in Zierikzee en Veere en doen zich te goed aan mosselen en oesters. ‘Behalve de provincie zijn ook twee restaurants en drie gemeenten sponsor van de Pfaffs’, aldus de provinciewoordvoerder. ‘Het programma wordt door wel 2,5 miljoen mensen bekeken, in Vlaanderen en in Nederland.’

De opnames worden vermoedelijk volgende maand gemaakt. Dat is later dan gepland, vanwege een kwetsuur bij mevrouw Pfaff.

\N Beeld
\N

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden