Zeeuwse Hedwigepolder gaat volledig onder water

De Hedwigepolder gaat volledig onder water. De Tweede Kamer heeft dinsdag in een motie plannen van CDA-staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) voor gedeeltelijke ontpoldering afgewezen. Alternatieven van onder meer SP en PVV kregen ook geen meerderheid.

DEN HAAG/BRUSSEL - Na afloop van het Kamerdebat over de kwestie verklaarde Bleker vorige week dat, indien zijn plan het niet zou halen, alsnog de gehele polder onder water zou gaan. Dat was al in 2005 beloofd aan de Vlamingen en de Europese Commissie en expliciet in verdragen vastgelegd. Volgens Bleker heeft Nederland zonder een geloofwaardig alternatief dat door de Kamer gesteund wordt, geen argumenten meer om de polder nog langer droog te houden.


Kort na de stemmingen van gisteren maakte Vlaanderen bekend een geschillenprocedure te starten. De Vlamingen willen dat het verdrag, dat bepaalt dat de polder al in 2007 onder water had moeten staan, eindelijk uitgevoerd wordt.


Ook de Europese Commissie volgt de gang van zaken met argusogen. De vrees bestaat dat Nederland zal proberen de kwestie over de verkiezingen van 12 september heen te tillen. Dat zal niet worden getolereerd, verzekeren bronnen rond de commissie.


Nederland moet komende week ondubbelzinnig duidelijk maken dat de internationale verdragen over natuurcompensatie voor verdieping van de Westerschelde, waarvan de Hedwige-kwestie deel uitmaakt, onverkort worden uitgevoerd. Zo niet, dan start de EU een zogenoemde inbreukprocedure.


D66 wil dat het kabinet voor het einde van de week formeel per Kamerbrief de eigen plannen intrekt. 'Dan kan het besluit om te ontpolderen al vrijdag de ministerraad in', zegt D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven. 'Dat is de zesde keer, ja. Nu moet die kwestie eindelijk de wereld uit.' Volgens een woordvoerder van Bleker bespreekt de ministerraad de kwestie inderdaad komende vrijdag en volgt er die dag een brief aan de Tweede Kamer over de stand van zaken rond de Hedwige.


Het kabinet-Balkenende sloot in 2005 het verdrag waarin Nederland beloofde de Hedwige te ontpolderen. Maar na protesten uit de Zeeuwse CDA-aanhang durfden achtereenvolgende CDA-bewindslieden hun eigen besluit niet uit te voeren. Jarenlang werd vruchteloos gezocht naar andere oplossingen. Maar die zijn niet haalbaar of veel te duur.


Ook het laatste plan van Bleker kende grote onvolkomenheden en risico's en had alle kenmerken van een politieke afleidingsmanoeuvre, waarbij het wachten was op een voldongen feit dat kon dienen als legitimatie om de handdoek in de ring te gooien. Zo'n legitimatie kwam echter niet. Vlaanderen en de Europese Commissie hebben geduldig gewacht tot het Nederlandse parlement zelf tot de conclusie kwam dat er geen andere weg was dan de eigen beloftes na te komen.


Volgens Bleker is het de schuld van de PVV dat de Hedwigepolder alsnog onder water gaat. En wel omdat de voormalige gedoogpartner zijn plan om slechts eenderde deel onder water te zetten, niet wil steunen. De PVV wil hoe dan ook 'geen druppel zout water Zeeland binnen laten'.


De oplossing voor de reeds gesloten verdragen, waarin ontpoldering is beloofd, is in de woorden van PVV-Kamerlid Richard de Mos: 'Gewoon de telefoon niet opnemen als de Europese Commissie belt.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden