Zeeuwse gedeputeerde weg door debacle om weg

De Zeeuwse gedeputeerde Kees van Beveren legt zijn functie neer. Dat heeft hij vrijdagmorgen bekendgemaakt. De CDA-politicus ligt onder vuur door het debacle rond de verdubbeling van de Sloeweg op Zuid-Beveland. Dit project wordt zeker 19 miljoen duurder dan was begroot.

redactie
De Zeelandbrug (niet de weg waar het over gaat) Beeld anp
De Zeelandbrug (niet de weg waar het over gaat)Beeld anp

Een aantal fracties in Provinciale Staten verwijt Van Beveren dat hij te lang heeft gezwegen over de oplopende kosten. Van Beveren is sinds 2009 gedeputeerde in Zeeland. Hij is politiek verantwoordelijk voor de aanleg van de weg. Van Beveren zei dat de fractievoorzitters van de coalitiepartners PvdA, SGP en VVD donderdag het vertrouwen in hem hadden opgezegd. Commissaris van de koning Han Polman liet weten dat het provinciebestuur een extern en onafhankelijk onderzoek laat doen naar het project-Sloeweg.

Eerder deze week meldde het college van Gedeputeerde Staten dat de verdubbeling van de Sloeweg zeker 19 miljoen euro extra kost. Als de provincie niet ingrijpt, kan dat tekort zelfs oplopen tot 30 miljoen euro. De overschrijding van het budget is onder meer te wijten aan fouten in het ontwerp van viaducten en het voorgenomen gebruik van materialen die niet meer zijn toegestaan. Voor het project was aanvankelijk 58 miljoen euro uitgetrokken.

Veel auto's rijden via de Sloeweg naar de Westerscheldetunnel. Tijdens de spits ontstaan er vaak files op de tweebaansweg.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden